yazarların bilmedikleri konularda eleştiri yapması

entry1 galeri
    1.
  1. öncül açıklamalar. ( okunmayabilir. )

    1.

    iyi yönde olanı da, kötü yönde olanı da sözlük yazarlarında komik duran davranış.

    şimdi, öncelikle şunu belirtmem gerekiyor: bir yazarın, yazılarından ne olduğunu, kim olduğunu anlayabiliriz; bu konuda mutabakata varalım. sebep olarak da şunu vereyim: eğer sözlük yazarları ile ilk etapta görülen tek ortak yönümüz bu sözlükte yazar olmaksa bir yazarın sözlük içinde ne olduğu beni ilgilendirir. sözlük dışında başbakan olsa da peygamber olsa da beni ilgilendirmez. burada yazılan her şey bir insanın buradaki karakteridir. yazılarını karaktersizce yazan insanın, kendisi de bu sözlük içinde karaktersizdir.

    bu konuda anlaştıktan sonra böyle bir davranışın, yazarın karakterini oluşturan unsurlardan biri olduğunu görebiliriz. yani bu yazarımız, her şeyi bildiğini zannediyor; her konuda iyi veyahut kötü bir yorumda bulunuyor, bilip de bilmemezlikten gelme değil, bilmeyip de bilmekten gelme ona dair bir şey.
    kısacası kavram kargaşasına açık sanat tanımlama kalıplarını orasından burasından çekiştirerek kendi işine uygun bir hale getiriyor. bunu yaparken amacı eleştiri yani eğlenmek veyahut trollük değil. bu cümleyi kurunca yazının trollerden bahsetmediği kolayca anlaşılabilir, trollük yapacak kadar yalnız kalmış, ezilmiş insanlara bir de ben vurmam. burada yazıya konu olanlar bir konu hakkında gerçek görüşlerini belirtenlerdir.

    maddelerle değerlendirmek. ( bu da okunmayabilir. )

    2.

    madde 1: insan neden bilmediği bir konuda eleştiri yapar?

    - konu popülerdir, yazar popüler olmak ister. çünkü her istiridyeden inci çıkmaz.

    - toplu bir beğeni vardır, yazar popüler olmak ister. çünkü izmir' de kadınlar gerçekten güzeldir, bu sıfatı hak etmeye çalıştıklarından.

    - toplu bir reddediş vardır, yazar popüler olmak ister. çünkü orhan pamuk iyi bir yazardır.

    - entry sayısı azdır, yazar binleri görmek ister. çünkü gol kralı, en çok pası verene denmez.

    - sözlükte zeka seviyesi düşüktür, yazar göze girmek ister. çünkü maymunlar içine düşmüş bir idiot, orada bilim insanıdır.

    - entelektüelite meşakkatli bir yoldur, yazar kolay bir yol ister. çünkü dağcı ile köylü arasındaki fark, köylü karşıya geçmekle ilgilenir; dağcı zirveyi görmekle.

    - yazarın çevresi üretim fazlası insanla doludur, birikimli insanlarla iletişime girebilmek ister. çünkü ayrı yazılan - ki' nin hüznü hiç bir yerde yok.

    madde 2: insan bilmediği konuda nasıl eleştiri yapar?

    - internet sitelerinden konuya dair bir makalenin sadece başlıklarını okur, çünkü hepsini okusa o konu artık bilmediği konu sayılmaz. sonra gelip bu konuda kişisel bir yorum yazar. çünkü çok bilen çok yanılır, az bilen daha çok. ( özdemir asaf. )

    - üstte girilen entry' lerden bir iki tanesini okur, onları birleştirip bir karmaşa ortaya çıkarır. çünkü aşure yoklukta karın doyurur.

    - başlık üstüne akıl yürütür. çünkü platon, üçüncü basamağa gidimli düşünmeyi koyduğunda, türkçeye çıkarım olarak çevrilmiştir.

    - aynı konuya dair " tek cümle " kisveli başka bir başlığa yönelir, orada ironik olmaya, hataya düşmemeye çalışır. çünkü dünyada uzun ve düz odun sayısı, kısa ve düz odun sayısı ile karşılaştırılamaz.

    - mizahı kullanarak araya görüş sokuşturmaya çalışır. böylece mizahın görüşteki yanlışları örteceği düşüncesindedir. çünkü karikatürist olmak, ressam olmak değildir.

    - konuya dair hiç bir temeli olmaksızın sadece kötülüğünden, saçmalığından, güzelliğinden dem vurur. çünkü sıfatlar, isimler için var.

    - edebi olmaya çalışarak, cahilliğin gözardı edilmesini temenni eder. çünkü güzel konuşana yönetici, işini iyi yapana çöpçü denir.

    madde 3: insan bilmediği konuda eleştiri yapınca bunu okuyan diğer yazarların aklından neler geçer?

    - ciddi değildir herhalde derler. çünkü salaklık ciddi olamayacak kadar başarması zor bir insanlık halidir.

    - saçmalamış, sallamış derler. çünkü insan ve maymun götü, karıştırılamayacak kadar farklı renktedir.

    - sözlüğün kalitesi düştü derler. çünkü kaliteye, çoğunluğun içindeki azınlık olduğu için kalite denir.

    - troll derler. çünkü bir insanın salak olacağına ibne olması diğer insanların temennisidir.

    - yapma bunu, yapma bunu derler. çünkü küçük hatalar büyük şirketleri batırır.

    - bu sözlükte yazar olan kafama sıçayım derler. çünkü kartal yavrusu, tavukların arasında yerini yadırgar.

    - bir mesaj atayım da durumu açıklayayım derler. çünkü bilgi paylaşılınca azalmaz.

    - daha bir çok şey derler. çünkü cehalet kendini çok kolay belli eder.

    ------------------------------------------------------- mart 1; i. s. 1886; husserl' ın düğününde halay çekiyorken; akheramosis
    0 ...