alethes doksa

entry5 galeri
    1.
  1. doğru sanı anlamına gelen felsefe terimidir. platon, alethes doksa' yı görülen nesnelerin kendilerinin bilgisi olarak tanımlar ki ona göre bu yanıltıcı bir bilgidir. sonrasında aristoteles doksayı doğru düşünme biçimleri içine alacak alethes doksa' ya ulaşma yolu olarak da nous' u gösterecektir. gelgelelim platon için doğru sanı bir zaman geçerliliğini yitirmiş ve temellendirilen doğru sanı arayışına girmiş sonunda bunlar arasında bir fark olmadığına hükmetmiş ve ilk görüşünü savunmaya devam etmiştir.

    platon için ayrıca bilinenler bakımından bilgi için ikinci adım olma özelliğini gösterir. birinci adım olan doksa/ kanı, yansılar ile ilgiliyken ikinci adım olan alethes doksa nesnelerin kendisidir. bu ikili ayırımı ise platon, mağara alegorisinden sonra, bilgi türleri için ortaya bir çizgi çizildiğini bir tarafta duyulan ( duyumla algılanan ) bir tarafta düşünülen nesneler ( kavramsal olarak var olan ) var sayar. sonrasında duyulan nesnelerin ortasına da bir çizgi çizerek yansılar ve nesnelerin kendisini elde eder. alethes doksa bu çizginin 2. kısmı ile ilgilidir.

    platon' un bu konuda neden bu terimi kullandığı varlığı sadece var olan olarak görmemesiyle, eylemleri, görülmeyenleri, oluşun kendisini kapsayan bir küme olarak anlamasıyla açıklanabilir. herakleitos' dan aldığı değişen şeylerin bilgisi olmaz fikri burada uygulanır ve görülen her şey bir sanı, doğru bir sanı özelliği kazanır.

    --------- i. ö. 372; olimpiyatları başlatıyorken; akheramosis
    3 ...