kaktüs çiçeği

entry4 galeri
    4.
  1. http://www.bilirkisiheyet...e-kaktus-cicegi-2012.html

    ...

    2011'de Tuttu Fırlattı ile patlama yapan Gökçe'nin işbu parçayı da barındıran üçüncü albümü Kaktüs Çiçeği, medya oynatıcılarındaki yerini aldı. Ben orjinal CD'sini edindim tabii ki. Pasaj Müzik tarafından yayınlanan bu albüm için müzik şirketlerine çok teşekkür ediyoruz.

    Girişindeki melodilerin de tasvir ettiği gibi "her şeye rağmen bildiğini okuyan" insan profili çizen ve aralardaki ufak öfke simülasyonlarıyla Gökçe, "kime ne" diyor ama bir yandan da gözlerin üzerinde olmasından memnun.

    Barış Bıçakçı'nın Veciz Sözler'inde söylediği gibi "bütün çiftler izlendiklerinin farkındadır". Gökçe de istisna teşkil ediyor değil belli ki, sevgilisiyle birlikte arzıendam etmeye oldukça hevesli. Hatta özendirmekten çok kıskandırmak isteyecek kadar hin düşünceli. Ayrıca aman geniş aralıkta çalmayın, tıpkı "Oh Olsun"daki gibi sololar hep böyle tekrar edici olsun!

    "Tuttu Fırlattı", albüm çıkmadan evvel, 2011'de single olarak yayınlandı ve bir de klibi çekildi. Bayağı da popüler oldu. Şarkı herkesçe bilindiği gibi Kultur Shock'tan bildiğimiz Tutti Frutti'nin bir yorumu. Böyle diyince orjinal halini Gökçe coverlamadan önce biliyormuşum gibi oldu, bilmiyordum. Söz-müzik kısmında da Gökçe'nin ismi geçiyor. Başta Jimmy Page etkisi dedim ama hakkaten farklılıklar varmış. Tabii ki nakaratlar şarkının en güçlü anları ve Gökçe'nin bestelemediği çok bariz, bestelediği kısımla kıyaslayarak farkedebiliriz.

    Gökçe'nin vokaline uyup form değiştiren diktatör özentisi gitar riffi üzerine umursamaz bir kasıntılıkla söyleyişinden vazgeçip acizliğini kabullenen "Ne yapardım"da "Sevdan Olmasa" esintileri gördüm.

    Sözlerini Hikmet Münir Ebcioğlu'nun yazdığı "Kıskanırım Seni Ben"i Gökçe'den önce söyleyenler arasında Zeki Müren ve Erkin Koray da var. Yani bu sözler de psikopatlık falan değil düpedüz dangalaklık. Müzik zaten sıkıntısı olmadığı için kendine dert yaratmaya çalıştığını doğrular nitelikte.

    Teoman'ın tarzına benzettiğim "20'li Yaşlarım"ın ikinci yarısındaki ritmin içinden 10cc'ye benzer korkutucu-alaycılık fışkırıyor ve "20'li Yaşlarım", mutsuz insanın ya ıstırabın yahut can sıkıntısının pençesinde olduğunu söyleyen Schopenhauer'a Gökçe'nin cevabı gibi: seçmek zorunda olsa tercihi ıstıraptan yana olurdu.

    Şarkının ortasında dayanamayıp nihai hedefinin sevişmek olduğunu itiraf ediyorken, öncesinde bu kadar ciddi olması garip. Diğer dizeler nakarat ile kıyaslanınca "ne alaka?" dedirtiyor. "Çok bunaldım, sevişelim"e getirmek istiyor olabilir. Fazla kurcalamayalım, şarkının ismi özetliyor her şeyi: "Sorma Neden"

    Aşkını devam ettirmeye çalışırken, erkeğin her "senle bir şey konuşmak istiyorum" deyişinde içi gidiyor sanki, "aha ayrılmak istiyor" düşüncesi hücum ediyor aklına. Ritimlerin gerilimli havası bunu çağrıştırıyor. Suç kendinde ama beklediği şey başına gelince de melankolik takılmaya başlıyor. Hafif dengesizlik var "Bitti Mi?"de

    "Başkası"nda yayvan söyleyiş tarzı, dert ettiği şeyi anlatırken milyonlarca çocuğun ilk şiir yazma denemelerinde aklına gelen "başkası" temasından öteye geçemiyor. Albümün en zayıf şarkısı.

    "Tuttu Fırlattı"nın remixi, bilgisayarda bir programla halledebileceğimiz gibi orjinal şarkının sadece biraz hızlandırılmış hali. Tabii araya "tutt tut tuttu" kekelemeleri de koymuşlar, o kadar değil.

    Albümde tamamen Gökçe tarafından yazılmış 4 şarkı var. Aynı tarzdaki benzer grupların inanılmaz kısır melodilerinden fazlası olduğunu ispatlıyor ama bir şarkıda birden fazla melodi kullanmanın da israf olduğunu düşünüyor sanırım Gökçe, pek cimri. Albüm, birçok grup üzerinde teşhis ettiğimiz vokal melodisinden solo yaratma hastalığından mustarip ve Gökçe kafayı ilgi odağı olmaya takmış.

    6,2/10
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük