ahmet kaya'nın aslında bir 28 şubat mağduru olduğunu anlamaya vesile olan belgeselimsi film. 28 şubat darbecilerinin bir yandan millete zulm ederken, bir yandan da uyutmak adına milliyetçilik pompalandığı dönemde zulme uğradığını göstermiştir bizlere. 28 şubatçıların kendi gibi düşünmeyenlere karşı o dönem kullandıkları 10. yıl marşı ve ne kadar milliyetçi bir şarkı olduğu tartışmalı memleketim şarkısı- fransız bir şarkının coverı- ile ezilmeye çalışılmış ahmet kaya.
millet başörtüsüne zulme isyan ederken pat diye aponun yakalanması ile unutturulmaya çalışılmıştı o günlerde ve seçilen kurbanlardan biri idi ahmet kaya sadece. adam her seferinde bangır bangır bağırmış bu ülkeyi böldürtmeyeceğiz diye. şimdi çekilen 2-3 görüntü ile -ki o malum harita önündeki fotoğrafın fotomontaj olduğu ortaya çıktı- linci haklı çıkarmaya çalışanlar var. adam insan hata tabiiki yapacak o zamanın roj tv sinde adam bangır bangır diyor böldürtmeyeceğiz diye daha neyin mücadelesini veriyorsunuz.
yalnız filmde eleştirdiğim birkaç husus var oradaki herkesi hedef göstermiş yönetmen, o zaman nasıl bazılarımız oynanan filmi anlayamadıysak orada da anlayamayanlar var. o zamanlar istiklal marşından daha önemli gösterilen 10. yıl marşına alkış tutmasalardı ne ile suçlanacaklardı acaba o kişiler. tabii şov amacıyla alkış tutanlar kendini belli ediyor o ayrı konu. daha o dönem gencecik kariyerinin başlarında olan insanları hedef göstermek yanlış olmuş. asker kaçağı bir adamın milleti galeyana getirmesi ise ayrı bir olay.
o zamandan bu zamana hala geçerliliğini koruyan bir anektod kaldı hatıramda.
--spoiler--
türbanlı kardeşlerimiz biz zulme uğrarken destek olmadılar ama demokrasi yalnızca solcular için değil arkadaşlar. biz her zaman zulme karşıyız. anamın başındaki türbanı kimse çıkartamaz.
--spoiler--
devir değişiyor zulüm edenlerle zulme uğrayanlar zaman zaman yer değiştiriyor. kimsenin yukardaki lafı aklından çıkarmaması gerekiyor. gerçek demokratlar, her zaman zulme karşı olacaklardır. sadece zulme uğradıklarında değil.