il genel idaresinin aksine kamu tüzel kişiliğine sahiptir genel idare devlet tüzel kişiliğine sahiptir. Kendisine ait il genel meclisi meclisi vardır kararlar alınıp karar metni en geç 15 gün içersinde valiye gönderilir. valinin onayına sunulur vali onaylarsa kararlar yürürlüğe girer veya yeniden görüşülmesi isteyerek 7 gün içersinde kararı meclise geri gönderir. üye tam sayısının salt çoğunluğu ile kararda ısrar edlilirse karar kesinleşir. vali ısrar yolu ile kesinleşen kararlar hakkında idari yargıya başvurabilir.
il genel meclisi karar organıdır, vali ise yürütme organıdır. il özel idaresi yetkileri ve belediye yetkileri birbirine karıştırılsada il genel meclisleri belediye sınırlarının aşan yerlerdede hizmet verirler. belediyeler adı üstünde belediye sınırlarında etkilidirler.
örnek vermek gerekirse belediye sınırları içersinde olmayan müesseselere ruhsat verme ve denetleme yetkisi il özel idaresine aittir. Veya belediye sınırları dışında kalan bir yerleşim bölgesinin imar su kanalizasyon işleri il özel idaresine bağlıdır. Bu demek değildir ki sadece belediye sınırları aşan yerlerde hizmet vermekte. belediye sınırlarındada kendi yetkileri ile belirlenen şekillerde hizmet verirler.
belediyeler ile aralarındaki farklar açısından
Daha çok sosyal anlamda hizmet verir, toprağın korunması, erozyonun önlenmesi, çocuk yuvaları, yetiştirme yurtları ilk ve ortaöğretim kurumlarının arsalarının temin edilmesi ve inşaası, bakımı, onarımı gibi işleri, belediye ise kendi sınırları içersinedeki altyapı çalışmaları, ulaşım, ekonomik faaliyetlerin denetim altına alınması, örneğin izin almadan satış yapan seyyarsatıcıları cezalandırmak, ticareti yönlendirici adımlar atar. toptancı ve perakendeci yerleri, haller, şehirler arası veya şehir içi otobüs terminalleri kurmak, kurdurmak, işletmek, işlettirmek veya bu yerleri oluşturmak isteyen kişilere izin vermek. iş yerlerinin atıkları için yer göstermek, çeşitli ticarethanelerin halk sağlığı için tehdit oluşturmaması için gereken tedbirleri almaktır.