roma imparatorluğu'ndaki şehirleri tasarlayabileceğiniz bir similasyon. oyunda arz talep dengesi çok iyi kurulmuş. öncelikle bizden bahsedelim. biz sezar'ın görevlendirdiği şehir tasarımcısıyız oyunun ilk bölümlerinde şehrin sadece belli başlı ihtiyaçlarıyla ilgileniyoruz. sezarın kıstaslarını yakaladığımızda bize yönetmemiz için yeni şehirler ve yeni yetkiler veriliyor.
ekonomik uğraşları etkileyen neredeyse tüm faktörler oyunda mevcut. arz,talep,ulaşım,iş gücü gibi etkenler şehir devleti ekonomisinin gidişhatını belirleyen kriterler. mesela bir tarla kurdunuz bir tarlada 10 kişi çalışabiliyor. eğer şehirde işsiz olan insan yoksa bu tarla işlemiyor. aynı zamanda işsizlik varsa fakat iskan alanları bu bahsi geçen boş tarlaya çok uzaksa işçilerin o iş yerinde çalışması çok uzun zaman alabiliyor. burada yapılacak şey boş çalışma alanının yakınlarına yeni yerleşim birimleri açamaktır.
tarlamızı kurduk ve işçiler çalışıyor şimdi de o mahsulün toplanması için granary ya da warehouse lar kurmanız gerekecek. buralarda çalışacak elemanlar tarladan ürünü alıp bu depolara yükleyecekki armut dalda kalmasın. yeni tarım sezonuna geçilsin. granary ler ne kadar fazla ve tarım alanlarına ne kadar yakın ise tarlalardaki mahsul o kadar az bekler. halkın bu granarylerdeki yiyecekleri yemesi için marketler kuracağız marketçi ablalar bu ürünleri alıp halka dağıtacak. ne kadar marketçi varsa o kadar besin evlere dağılacak. evlere besin dağaldıkça evdekilerin ve evlerin kalitesi artacaktır. ilk başlarda çadır olan bu meskenler zamanlar çadırlar bütünü, baraka, taş ev, geniş taş ev ve en sonunda apartuman olacaklardır. meskenlerin gelişmesi için bahçe, plaza yapmak da etkili bir yoldur. bu şekilde de dikey büyümeyi sağlamış oluyoruz ve aynı birim alanda daha fazla kişiyi iskan ediyoruz.
şehri planlarken yolların ızgara şeklinde olması ulaşımın etkili olması dolayısı ile prefacture ve mühendis postalarının etkin bir biçimde şehri denetlemesini sağlaması demek. bu da birim alana daha az denetleyici iş gücü demek.2x2 ideal iskan planlamasına örnektir. bazı istisnalar da olabilir. ilk bölümlerde well ile evleri suluyoruz bu yangın çıkma ihtimalini düşürüyor. f tuşuna bastığınızda binaların yangın riskini görebiliyorsunuz. w tuşu ile de suyun nerelere dağıldığnı görebiliyorsunuz. ileride ki bçlümlerde ise rezervuar sistemi gelişiyor. bu rezervuarlar su kenarlarına kurulunca içi su dolu olarak hizmet vermekteler. rezervuarı kurduğunuzda çevresindeki belli bir alanda su alt yapısı oluşuyor bu su alt yapısının bulunduğu alanlara çeşme(fountain) kurabiliyoruz. çeşme kurmanın avantajı kuyulardan daha geniş alana su dağıtabilmesi. dolu rezervuarı su kemerleriyle bo rezervuara taşıyıp bo rezervuarı da doldurabiliyoruz.
oyunda birçok detayı menüden ayarlıyoruz (hani şu üzümün de olduğu geniş menü.) isşizlik (unemployed) ne kadar fazla ise suç oranı o kadar artar bu yüzden bu orana dikkat etmemiz gerekir. %5 in üstünde olunca sıkıntı bir durum söz konusu.
para kazanmak için ise ticaret yapmak şart. clay pit leri kıyılara demir madenlerini kayalıkların yanına kerestecileri de ağaç kenarlarına yapmak zorundayız. ürünü satacağınız yere en yakınına yapılmalı. bu hammeddeyi işleyecek birimleri de ne kadar yakın yol üstüne koyarsanız o kadar iyi. demir olmadan silah yapımı olmaz, ağaç olmadan mobilya, kil olmadan çanak çömlek olmaz tabiki.
bir ürünü ihrac etmek için ticaret menüsünden satabileceğiniz ürünlerin seçeneği export olarak değiştirip ürünleri ihrac edebiliyoruz. hemen orada zaten ürünlerin alış satış fiyatları görülür.
tanrıları memnun etmek ise çok kolay ne kadar nüfüs varsa o kadar tapınak yapın yeter. yani baktınız tanrılar kızıyor yap tapınağı festivale falan gerek yok.