türkiye'de insanların çoğunun boyunu yanlış bildiği,yanlış ölçtüğü ve boyunu abartarak söylediği hesaba katılırsa,doğru ölçüm yapıldığı zaman gayet iyi olduğu anlaşılacak bir boy oranıdır..
boy ölçümü öyle evde falan yapılmaz..bu iş için tasarlanmış metrik aletlerle yapılır..acıbadem'de biyosensörlü elektronik bir boy-kilo-yağ ölçüm aleti vardı mesela..boyunu 1,85 cm sanan arkadaşımın boyu 1,79 cm çıktı..inanmadı birkaç defa daha ölçtü ama sonuç anıyydı..şaka gibi değil mi ? ama öyle...
hassas ve doğru şekilde,kaliteli metrik cihazla ölçüm yapmadığınızda birkaç cm hatalı sonuç alabiliyorsunuz..hele evdeki metrelerle boy ölçmek çok daha fazla hatalı sonuçlar veriyor..
boy ölçmeden önce ayakkabılarınızı ve çoraplarınızı çıkarmanız,kendinizi yukarı doğru çekmemeniz ve kasmamanız gerekir..boy ölçülürken yapılan sık bir hata da derin nefes alıp kendini yukarı doğru şişirmektir..bu hareket bile boyu 2-3 cm fazla gösterecektir..((hatta saçların durumu bile boy miktarına 2-3 cm etki edebilmektedir..))
yani özetle türkiye'de çoğu insan boyunu yanlış biliyor..çoğu boyunu abartarak söylüyor..bir kısmı ise bunu bilerek yapıyor..topuklu ayakkabı yada özel tabanlı ayakkabılar giyip boyunu fazla göstermeye çalışanlar da var..
yani özetle erkeklerde 1,65 cm kadınlarda ise 1,60 cm boy ortalaması olan bir milletiz..hiç öyle kimse abartmasın..gözümüzle görüyoruz insanların boyunu..o yüzden ''gerçekten 1,75 cm boyunda olmak'' iyidir türkiye şartlarında..iyi bir boy oranıdır..çok uzun değildir ama idealdir..
yeni nesiller,eskilere oranla biraz daha uzun boylu ama aslında bu hayra alamet birşey değil..ve öyle sanıldığı gibi süt içmekle yada basketbol oynamakla da alakası yok..bunun tek bir nedeni var..hormonal dengenin bozulmasıdır..buna da yol açan primer faktör unlu ve şekerli gıdalardır..unlu,şekerli ve glisemik indeksi yüksek gıdalar zamanla hormonal dengeyi bozar ve endokrinolojik dengesizliklere yol açar..çünkü bu gıdalar kan şekerini hızla yükseltir..kan şekeri hızla yükselince insülin miktarı da hızla yükselir ve kronik bir biçimde yüksek kalır..insülin orkestra şefi gibi bir hormondur..vücuttaki diğer birçok hormonun durumu ve miktarı,insülinle paralel gitmektedir..insülin sürekli yüksek kalınca başta büyüme hormonu olan growth hormon olmak üzere tüm hormonların dengesi bozulur ve gereğinden fazla salgılanır..
igf-1 ve growth hormon boyu uzatır...ama kanser hücrelerini de aşka getirir ve kansere yol açar..
bu yözden boy miktarında her 5 cm'lik artış kansere yakalanma oranında yüzde 33'lük artış demektir..bu sebeple cücelerde hemen hemen hiç kanser görülmez..