hz ibrahim hikayesini yaşanmış zanneden insan

entry9 galeri
    1.
  1. karakter sınırlamasından dolayı kesilmiş başlığın orjinali; "hz. ibrahim'in oğlunu kurban etme hikayesini, mitosunu zaman ve mekanda gerçekten yaşanmış, tarihsel bir olay olarak gören insan." olacaktır.

    aynı insan dini bilimsel önermelerle de açıklamaya çalışan insandır.
    şüphesiz bu tip insan, yozlaşmış dini ahlakın *oyuncağı da olacaktır.

    geçenlerde bir kafede oturmuş, sütlü ve şekerli kahvemi yudumlarken yan masaya, dini tartışmaların başladığı masaya, kulak misafiri oldum. kurban olayına geldi nokta ve eleman "hz. ibrahim'in oğlunu allah'a, allah istedi diye kurban ediyormuş, keseceği sırada gökten koç gelmiş ve onu kurban edilmesi istenmiş. hatta denemiş oğlunu kesmeyi, bıçak kesmemiş. kurban bu yüzden farzdır." dedi.

    hikayede anlatılanı ontolojik olarak gerçekliğine inanmış ve olayı çok başka anlamıştır. bu hikaye semevi dinlerin hepsinde yer alır. eski ahit'ten, kuran'a kadar hepsinde. fakat hikaye dönüştürülmüştür orası ayrı. (bkz: agamemnon)

    hikaye tanrı'nın *kendisine kurban istemesi için ve bunun farz olması için anlatılmaz. hikaye ibrahim'in tanrı'ya olan inancıyla açıklanması için anlatılır. hikaye, iman ve inanç kavramlarına göndermeleri olduğu için anlatılır. ramazandan 2 ay sonra tanrıya paganlardaki gibi kurban vermeniz için değil.

    ibrahim'in durumunun daha ayrıntılı yorumu için soren kierkegaard'a bakılabilir. trajik kahraman ve iman şövalyesi kavramları arasındaki sıçrayışları araştırılabilir.

    oğul ve baba arasındaki ilişki bir etik ilişkisidir. hikayede ise ibrahim etik kavramını aşar. o eyleminde tanrının kızgınlığını dindirme amacında veya halkını kurtarıp devletini sürdürmek için yapmamıştır. yaptığı eylem genel, evrensel değil, bireysel ve kendisine dayanır.

    bu ve bunun gibi hikayeleri gerçekte ontolojik olarak var olmuş olarak görmek yanılmadır, bilimselleştirmedir.
    Platon'un mitosa karşı çıktığı gibi şeyleri duyarsınız, sonra platon okursunuz ve diyaloglarında mitos kullanır. "amma çelişkili adam lan" dersiniz, halbuki platon, insanların bu mitosları gerçek olarak algılamalarına, yozlaştırmalarına karşı çıkmaktadır.

    not: bu arada o inancı taşımayan birisiyim evet. farzlara falan uymuyorum.

    sağlıcakla kalın.

    not2: tabi bir de insanların, ulan bu teist görüşe katılmıyorsa kesin maymundan geldiğine inanıyordur diyen insanın ise türkçe'de "paragrafta anlatılan hangi şıkta verilmiştir" gibi sorularda zorluk çektiğine daha çok inancım var, evet.

    not3: itinayla hikayenin gerçek olmadığına olan inancım sorgulanıyor. hikaye lan adı altında, mitos, sen bugün zeus'un dionyssos'u doğurma hikayesine nasıl bakıyorsan, bu da öyle hikaye. ontolojik olarak zaman ve mekanda olmamıştır, bir anlatımdır diyorum. hikayede anlatılanı da eleştirdiğimi zannediyor. yazık.
    8 ...