seçim sistemleri, seçim çevrelerinin büyüklüğüne ve oyların değerlendiriliş şekline göre olmak üzere 2 ana gruba ayrılır.
1.seçim çevrelerinin büyüklüğüne, daha doğrusu çıkaracakları milletvekili sayısına göre de, liste usulü ve tek-isim (dar bölge)usulü olarak 2ye ayrılır.
2. oyların değerlendiriliş şekline göre de; çoğunluk sistemi ve nisbi temsil olarak 2 ana gruba ayrılır. çoğunluk sisteminin de, basit (tek turlu) ve mutlak (iki turlu) çoğunluk sistemleri olmak üzere 2 çeşidi vardır.
* nisbi temsilde ilk işlem, seçim sayısının veya seçim kotasının bulunmasıdır. partilerin aldıkları oylar her zaman seçim kotasının tam katı olamayacağı için nisbi temsilin çeşitli şekilleri ortaya çıkmıştır.
1.en büyük artık usulü: artık milletvekilleri, artık oyların büyüklük sırasına göre dağıtılır. (küçük partilerin yararınadır.)
2.en kuvvetli ortalama sistemi: partilerin aldıkları oylar, onların ilk dağıtım sonucunda kazandıkları milletvekili sayısına bölünür, ortalamaların büyüklük sırasına göre dağıtılır. (büyük partilerin yararınadır.)
3.dhondt usulü: ülkemizde genel baraj yöntemiyle birlikte uygulanmaktadır. (yüzde 10luk baraj uygulaması)
* bazı ülkelerde bütün artık oyların ve artık milletvekillerinin tek bir merkezde toplanması ve bunların dağıtımının ulusal düzeyde yapılması da mümkündür. bu sisteme ulusal artık veya milli bakiye sistemi denir.