ateisttir. diğer ateistlerden hiç farkı yoktur. yok lan vardır.
sadece türk ateisti türkiye'nin en büyük müslümanı olan feto gülen tarafından terörist idam edilebilir.
benim çocukluğumda iki tür korkunç insan vardı:
komünistler ve allahsızlar (ateizm lafını pek bilmezdik).
bu iki tür insan da üniversitede okumuşlar arasından çıktığı için okumaya karşı da belli belirsiz bir kuşku, tepki olurdu. "işittin mi" diye lafa girerdi mahallenin kadınları, "filancanın oğlu da dinsiz olmuş, şeytan kulağına kurşun, bizimki de tutturdu yüksek okuycam diye, netcez bakalım."
okullar tatil olup da ünlü dinsizler ve komünistler evlerine dönmeye başlayınca biz tıfılları da bir merak alırdı: "ahmet abi komünist olmuş, allahsız olmuş, dün eve geldi, koş gidip bakalım." heyecanla dinsiz komünisti seyretmek için evlerine giderdik. komünistlerin ve allahsızların kuyruğu veya boynuzu olacakmış gibi bir beklentimiz mi vardı, bilmiyorum.
ahmet abiyi biraz korku, biraz da merakla izledikten sonra düşkırıklığına uğramış bir halde oyunumuza geri dönerdik. "pek de belli olmuyor allahsızlığı yaa, sokakta görsen normal insan sanıcan işte."
ben ateistler için de aynı rahatlamanın geçerli olduğunu sanıyordum, ama aldanmışım galiba. geçen gün fethullah gülen hoca kalktı, ateistlerle teröristleri bir tutan bir konuşma yaptı. hoşgörü ve diyaloğu savunduğunu söyleyen bir insan için şaşırtıcı bir konuşmaydı.
hoca'nın yakınları 'yanlış anlaşıldı,' filan dedi, ama ortada bir yanlış anlama yoktu. ateistlerin boynuzu veya kuyruğu olduğunu sanan benim çocukluk dünyamın insanlarıyla, ateistleri teröristlerle aynı kefeye koyan günümüz 'hoşgörü' yanlıları arasında pek de bir fark göremedim doğrusu.
ve gülen'in sözlerini izleyen tartışmada pek çok kavramın birbirine karıştırıldığını gördük:
ateizm, agnostisizm, teizm, dinsizlik... hepsi çorbaya döndü.
bizde fazla görülmese de, ateizm dünyanın en yaygın 'inanmayışlarından' birisidir. eğer dünyadaki ateist sayısı kadar terörist olsaydı,
insan soyu bir gecede tükenirdi.
'encyclopedia britannica'nın 'book of the year' eklerine ve d.b. barrett'in 'world christian encyclopedia: a comparative study of churches and religions in the modern world, ad 1900-2000' adlı çalışmasına göre, dünyadaki ateist sayısı hiç de o kadar küçük değil. 1900'de yüzde 0.2 olan ateistlerin 1970-1994 arasında yüzde 20 dolaylarında olduğu ileri sürülüyor. bu oran 1998'de yüzde 15'e düşüyor (komünizmin gerilemesiyle ilgili bir düşüş olmalı.) 1998'de dünyadaki hıristiyanların oranı yüzde 33, müslümanların oranı ise yüzde 19 olduğuna göre, ateizm üçüncü sırada yer almaktadır.
belirli bir tanrı inancı taşımayan budistleri de ateist nüfusa katacak olursanız toplam olarak tanrıtanımazların oranı yüzde 28'i bulmaktadır ve bu kitle dünyadaki ikinci büyük grup olmaktadır.