islama küçük yaşta alıştırmak lazım çocukları. cami kültürü edinmeleri lazım. namaza başlamaları lazım. bu da dışarda rahatın rehavetin gırla gezdiği bir zamanda çocuğu çevirip 'allah rızası için namaz kıl' demekle olmaz. sen ben belki cennetle ikna oluruz bu yaşta ama o yaştaki o çocuğun kafası almaz cenneti. kaldı ki benim yaşımdaki adama bile kalkıp namaz kıl diyemezsin. onu bile alıştırman lazım. çocuklar gibi bisiklet alınarak değil de belki küçük bir ikramla. cemaatler daha profesyonel oldukları için bu konuda maklube tarzı yemekler ikram ederler. sonra bir saatlik kısa bir sohbet yaparlar ve bunu belirli aralıklarla tekrarlar lgilendikleri, ahiretlerini düşündükleri adamlar için.
kendimden örnek vereyim. beni oruç tutturmaya alıştıran babannemdir. akşama kadar orucumu tutardım ve ona satardım. bu bende 'demek ki oruç tutulunca karşılığında bir şeyler kazanıyorum' diye hisler oluşturmuş olmalı ki bugün eksiksiz tutuyorum orucumu hamdolsun. büyüdüğüm için kimseden para almıyorum ama bir ödül verileceğini biliyorum inşallah.
keza bugün bir cami kültürüm varsa kendi çapımda bunda babamın her cuma namazı çıkışı lokantaya götürüp çorba içirmesinin etkisi çok büyüktür. istanbul'da gezip görmediğim ve namaz kılmadığım cami sayısı parmağın sayısını geçmez. bu da bir tas çorbanın hatrınadır belki. görgüsüzlüğümü mazur görün, amacım gösteriş yapmak değil. misallendirmek için kendimden örnek verdim.
siz hiç hastaneleri seven insan gördünüz mü? göremezsiniz çünkü çocukken iğne yapılan yerdi orası. oradan hep korktu ve bilinçaltına kazındı hep.
adam 20 yaşına geliyor camiye toplam 3-4 kere gitmiş. onda da dedesi, nenesi falan vefat etmiştir. bu adam niye sevsin camiyi? caminin manası ölü yeridir onun için. bayram namazına gitmiş belki ama uykusundan zorla uyandırılarak, dışarda tozun toprağın içinde tıkış pıkış namaz kılmış. bu adam niye sevsin camiyi.
peki bir soru sorup cevaplayım hemen. bu çocuklar bu prgoramdan sonra 5 vakit namaz kılacak mı hepsi? hayır. çoğu büyük ihtimal namaza bile devam etmeyecek. ama kalplerine tohum atılacak. bir tohum ve bir tohum daha ve bir tohum daha. böyle böyle kalplerde kalplerde yer bulacak namazın yeri.
insan yetiştirme zor zanaat, zor sanattır. tohumu atınca ertesi gün nasıl hasat yapılamıyorsa, belirli bir vakit beklenmesi gerekiyorsa yeşermelerin olması için, keza bunda da öyle beklenmesi lazım.