57. Alay Tarihi Bilgisi
Çanakkale'yi denizden geçemeyen itilaf Devletleri'nin 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası'na ve Kum kale'ye asker çıkarmalarıyla Çanakkale kara savaşları başlamıştı.
25-26 Nisan 1915 tarihlerinde Arı burnu'nda karaya çıkıp Conkbayırı'nda ilerleyen çıkarma kuvvetleri, 19. Tümen K.Kur. Yb. Mustafa Kemal'in 25 Nisan günü verdiği;
"Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" ...
Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve komutanlar geçebilir" emrini uygulayan Türk birliklerince durduruldu. Bu birliklerden biri Yarbay Hüseyin Avni Bey'in komutasındaki 57. Alay'dı. 57. Alay'ın başta komutanları olmak üzere 628 kişilik mevcudunun tamamı 25-28 Nisan 1915 tarihleri arasında şehit düşmüştü.
Bu çetin savaşlar içinde Mustafa Kemal'i etkileyen Bomba Sırtı savaşı vardır ki bu büyük Komutanı fazlasıyla etkilemiştir. Kendisi de olayı şöyle anlatmaktadır.
"Biz kişilerin kahramanlık sahneleriyle ilgilenmiyoruz. Yalnız size "Bomba Sırtı olayını anlatmadan geçemeyeceğim. Karşılıklı siperler arasında mesafemiz 8 metre, yani ölüm kesin... Birinci siperdekiler hiç biri kurtulamamacasına hepsi düşüyor; ikincidekiler onların yerine giriyor. Fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz? Öleni görüyor, 3 dakika kadar sonra öleceğini biliyor, en ufak bir duraksama bile göstermiyor.
Sarsılmak yok! Okuma bilenler ellerinde Kuran-ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler Kelime-i Şahadet getirerek yürüyorlar. Bu, Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren hayrete ve tebrike değer bir örnektir. Emin olmalısınız ki Çanakkale Muharebesini kazandıran bu yüksek ruhtur."
Kolordu Komutanı Esat Paşa'nın izniyle, 27. Alaydan geri kalan birlikleri de emrine alan Tümen Komutanı Mustafa Kemal, karşı saldırıya geçmek üzere 57. Alaya şu emri verir:
"Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında, yerimize başka kuvvetler ve komutanlar kaim olabilir"
57.Alayın tamamı şehit olmuştur. Ruhları Şad olsun. Mustafa Kemal her iki zaman diliminde de kararı verendir. Almış olduğu kararların isabeti Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasını sağlayacaktır. Hazin olan anılardan, 57. Alayın anısı, sancağının teslim alınmasına karşılık, Türk ordusunun savaşı kaybetmemiş olmasıdır.
Avustralya Melbourne Müzesinde 57. Alay Sancağı bir köşede sergilenmektedir. Altındaki büyük bu levhada, şöyle yazmaktadır.
Bu Alay Sancağı Gelibolu Savaş Alanın dan getirilmiştir. Ama tutsak edilmemiştir.Çünkü Türk ordusunun milli geleneklerine göre, bir alayın sancağı, Alayın sonuncu eri ölmeden teslim edilemez. Bu sancak, sonuncu muhafızının da altında ölü olarak yattığı bir ağacın dalına asılı olarak bulunmuştur. Kahramanlık timsali olarak karşınızda duran bu Türk alay sancağını selamlamadan geçmeyiniz. http://www.aal.k12.tr/CAN....alay%20sehitligi%203.jpg