bin senedir tsk'ya kuleli askeri lisesi'nden giren bir çocuk, emekli oluncaya kadar bu kültürle büyüdü. 'devlet bizimdir, devleti yönetme hakkı bizdedir, aptal siviller hata yapar biz toparlarız' mantığıyla yetiştiler. o yüzden bu insanların şimdi suçlu olduklarını kavramaları, 'ben ne yaptım' şeklinde kendilerini sorgulamalarıyla olacak.
o kültür içerisinde vazife diye bildikleri bir şeyi yapıyorlar. onlar darbe yaptıklarını değil rejimi koruduklarını düşünüyorlar. darbecilik anlayışı türkiye'nin boynunda 50 senedir duran ciddi bir hata. türk silahlı kuvvetleri'nin bin yıllık geleneğini kolay kolay üzerinden atabileceğine inanmıyorum. yavaş yavaş değişecek. bakıyorsunuz zaten; 10 senedir konuşuluyor ama bir şey yapmıyorlar. bu olumlu bir gelişme ama bunun düşünceden de silinmesi lazım.
sadece türkiye'de değil avrupa'da da böyle oluyor. yunanistan'da da darbe konuşulmadı mı? ekonomik krizde silahlı kuvvetlerin darbe yapılacağı konuşuldu. ve bu ülke avrupa medeniyetinin beşiği, kuruluş noktası olarak biliniyor. darbe olmasın diye generalleri görevden almak zorunda kaldılar. her ülkede askerlerin kendilerine
biçtiği bu tür roller var. bu rollerin yanlışlığı türkiye'de giderek daha iyi anlaşılıyor. 10 senedir bu kadar darbe konuşulmasına rağmen, bu kadar faaliyetler olmasına rağmen darbe olmamış olması tsk'nın yavaş yavaş bu düşünceden değilse bile bu düşünceyi eyleme geçirmekten uzaklaştığını gösteren olumlu bir noktadır.
çünkü türkiye'de darbe yapmak o kadar da atla deve bir iş değil asker açısından baktığınız zaman. türkiye'de demokrasi geleneği oluştuğunu söylemek mümkün.