Kesintisiz devrim sloganıyla yola çıkan sovyet devriminin liderlerinden troçki'nin fikirlerini göz önünde bulunduran marksist akım. Fakat küçük-burjuva temelinden kopamamış olan bu akım günümüz teorisyenlerinin sık düştüğü bir teoridir. Troçkizm'i bir de şu yönden eleştirebiliriz;
Trockizm, genel olarak, tek ülkede sosyalizmin gerçekleşebilme çabasına ve olanağına karşı çıkışıyla akla gelir ve bilinir. Tek ülkede sosyalizmin gerçekleşemeyeceğini, bu yüzden Lenin, Stalin ve SBKP yönetimindeki SSCB'nin umutsuz bir koşu içinde olduğunu çeşitli tezlerle birlikte iddia eder. Ona göre tek çözüm dünya devrimi sonucu gerçekleşecek dünya sosyalizmidir. "Dünya devrimi". Ne kadar da hoş görünüyor. Kim karşı çıkabilir ki dünya devrimine? Ancak göründüğü kadar masum değil. Bolşevik Partinin birinci dünya savası sonucu gerçekleşeceğini umduğu dünya devrimi gerçekleşmemiştir. Proletarya tek ülkede iktidara gelmiştir ve sosyalizmin inşasına başlamıştır. Sorun da buradadır.
Trocki'ye göre dünya devrimi gelmediği (çok yakın zamanda da gözükmediği) için SSCB yıkılmaya mahkumdur. Sosyalizmin inşası bir hayal ve propagandadan ibarettir. Dolayısıyla boş ve gerici bir çabadır. işte dünya burjuvazisinin, anti-komünist propagandacıların, SSCB içindeki karşı-devrimci unsurların umudu haline gelen Trockizmin temel tezi budur. Trockizm, tek ülkede sosyalizmin gerçekleşebilirliğini inkar ederek emperyalist burjuvazinin umutlarını, çıkarlarını dünya devrimi sloganıyla savunabilmek yeteneğini gösterir. iŞte bu sorun Troçkizmi marksist bağlardan koparmaktadır.Peki sosyalizm S.sc.b'de yıkılmamış mıdırr? evet yıkılmıştır, fakat dünya devrimi gerçekleşmediğinden değil, revizyonist yönetimlerin kapitalizmi tekrardan kurmasından dolayı yıkılmıştır. neyse daha uzun etmeyelim de, aradan çekilelim.