6102 numaralı kanun.
muhasebe mesleğini icra edenler için ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü bu kanunla birlikte tüm şirketlere denetim zorunluluğu getirilmektedir.
yani borsada işlem gören şirketler nasıl hesap denetimine tutuluyorsa, diğer bütün şirketler de bu denetime tabi olacaklar.. Bu denetim de smmm ve ymm'ler tarafından gerçekleştirilecek.
2013 yılından itibaren kayıtlar tfrs'ye uygun olarak tutulacak. dönemsel olarak da internet sitesinden mali tablolarını yayınlayacak.
Bu denetim ve tfrs konusu, özellikle smmm'ler için bir kazanç kapısı yaratmakta.
Bir çok smmm tfrs eğitimlerine başladı..
Kısaca şöyle diyebiliriz; bir şirketi olan, beyannamelerini düzenlemesi için bir smmm'ye, bilanço ve gelir tablolarını denetlesin diye de başka bir smmm'ye ödeme yapacak.
tfrs'ye geçmenin ve mali tabloları internet sitelerinde yayınlamanın sebebini ise şöyle açıklayabiliriz:
tfrs, şu an vergi usul kanunu esaslarına göre yapılan raporlamalara göre, şirketin mali durumunu daha gerçekçi olarak göz önüne sermekte. yayınlanan bu gerçekçi mali durumlar ise özellikle yabancı yatırımcılara, şirket satın alma veya ortak olma kararlarında ciddi yardımı dokunacaktır.
yeni ttk ile bir başka not; eskiden en az 5 ortakla kurulacağı belirtilmiş olan anonim şirket, tek kişi ile kurulabilecek.
bir çok alanda yenilenen ttk ile ilgili gözüme çarpan ilk eksik, barter konusunda.
Barter ülkemizde gelişimini artırarak sürdükmekte ama yeni ttk'yı hazırlayanlar, bu sistemi görmezden gelmişlerdir.
Barter sisteminde kullanılan barter çekleri yine bir ödeme aracı olarak görülmemekte.