christmas (noel): Aslinda 2 karakterin birlesimidir noel, bunlar kuzey germanik mitolojiye gore yule tanrisi odin ve de antalyada yasayan st. nicholas'tir.
ikisinin de uzun beyaz sakallari vardir. Odin savas tanrisidir ve genelde kirmizi kiyafetler giyinir. Odinin de noel babaninda kuzey kutbunda yasadigi iddia edilir.
Yule mitolojisinde, odin 8 bacakli ucan bir at surer. Cocuklar coraplar icerisinde bu at icin havuc gibi besinler birakir. Bunun karsiliginda da odin coraplarin icerisine hediyeler koyardi.
Ozellikle kuzeyde gunlerin kisalmasi cok hissedilir. Insanlarin kisalan gunlerin sonunda gunesin tamamen yok olacagindan ve tamamen kis olacagindan korkardi. Cam agaclari kis doneminde yaprak dokmeyen nadir agaclardandir, sanki kistan hic etkilenmezler. Nors'larda gunlerin en kisa oldugu donemlerde cam agaclarini susler, ve bu sekilde onlarin sihirli guclerinden yararlanarak gunlerin tekrardan uzamasini saglarlardi...
St. nicholas ise cocuklara hediye dagitan bir rahipti. gunun birinde etiyopyali bir cocugu kurtarir, ve cocuk st. nicholasin yardimcisi olur. 1850lerde bu hikaye danimarka norvec gibi kuzel avrupa ulkelerine tasinir ve cocugun zenci olmasi irkci olarak atfedilir. Hikaye biraz degistirilir ve cocugun siyah olmasi bacalardan girip cikmasi sonucu ustu basinin kul olmasina baglanir. ayni zamanda kanadalilar hikayeyi fransizca cevirirken cocugun isminden dolayi cogul olarak cevirirler ve noel baba'nin bir yerine bir suru yardimcisi olur.
Agac kesme ve susleme gelenegi ise genellikle semitic paganizmde gorulur. Kutsal sayilan cam agaclarina baal ve tammuz gibi tanrilarin heykelleri oyulur ve de gumus ve altinlarla suslenir. Hatta peygamber yirmiya soyle demistir:
"tanri sana konusurken dinla israel ogullari; ve tanri dedi ki: baska halklarin yaptiklarini ogrenme ve goklerin yokundan sapma, baska milletler sapsa bile. Onlarin gelenekleri bostur; ormandan bir agac keserler ve keski ve palta ile ona sekil verirler. gumus ve altin ile suslerler, ve civilerle yere sabitlerler ki kacmasin. hiyar bostaninda korkuluk gibidirler konusamazlar. Onlari evlerine tasirlar cunku onlar yuruyemez. onlardan korkmayin, cunku bir kotuluk yapamazlar, iyilik de yapamazlar" (yirmiya 10:1-5)
Roma zamaninda bu gelenek surdurulmustur. Bu geleneklerin sentezi ile bu gunku hiristiyan bayrami olan noel ortaya cikmistir. Enteresan bir sekilde, bu rituellerin isanin dogumu veya sunneti ile uzaktan yakindan alakasi yoktur.