kardeşi semerkant duymasın, kendisi muhteşem bir şehirdir. sizi binlerce yıl önceye götürür.
yolculuğa labi hauz(büyük havuz) başlayın, harika bir meydan meydanda ağaçlar, tarihi çınarlar hoca nasreddin(nasreddin hoca değil hoca nasreddin *)nin heykeli ve muhteşem bir havuz. sabah serinliğinde hemen havuzun yanında bulunan cafe de istediğiniz gibi bir kahvaltı yapabilirsiniz. ne isterseniz gelir merak etmeyin(ispanyol usulü kızarmış zeytinyağlı ekmek dahil).
kahvaltıdan sonra havuzun etrafında ufak bir tur atabilirsiniz. lütfen hoca nasreddin ve eşeğiyşe fotoğraf çektirmeden ordan ayrılmayın, darılır sonra. * burdan sonra hauz i bala (küçük havuz a) kadar sürecek yolculuğunuz başlayabilir. tarihi sokaklardan geçerken bir an bile modern dünyaya dönemiyeceksiniz. sokaklarda turistik eşyalar satan dükkanlara uğrayabilir hediyelik birşey alabilirsiniz. Daracık eski sokaklardan geçmeye başladıktan sonra birçok irili ufaklı hamam, camii ve dükkana rastlıyacaksınız.
buralarda fazla oyalanmadan soluğu Mir-i Arab medrese, Kalyan minaresi ve Khan camii nde alın.Mir-i Arab medrese, Kalyan minaresi ve Khan camiini gezerken fark edeceğiniz şey şu olacaktır; buharada geleneksel osmanlı-türk mimarisinin ana yapı elamanları olan kesme taşlar buralarda yok. buhara ve semerkantta ki tüm yapılarda tuğla kullanılmış ve hala oldukça iyi durumdalar. Mir-i arap medresenin içini görebilmeniz için yaz aylarında buharaya gitmelisniz zira medrese hala hizmet veriyor. yok ila ben gezerim diyordanız boşuna heveslenmeyin izin vermiyorlar. mir-i arab ın dış kısımlarının durumu içler acısı durumda... sovyet rusya güçlendiriyorum ayağına sağına soluna çirkin çelik kirişler atmış, bazı kısımlar çökmüş durumdadır. iyi bir restorasyona ihtiyacı olduğu kesin. mir- arab ile Khan camii arasında Kalyan minaresi bulunur. türkiyedeki klasik minareleri unutun, tüm dünyada gördüğünüz veya görebileceğiniz en özgün minaredir Kalyan Minaresi. onu başka minareler ile değilde ancak ünlü pizza kulesiyle ya da galata kulesi ile karşılaştırabilirsiniz. ayrıca, kalyan minaresinin işçiğine ve ustalığına hayran kalın... süslemelerine bakarken dünyadan kopun... Bakmaya doyamadan açık hava camiisi olan Khan camine geçebilirsiniz. Kocaman bir avlusu olan camiide pek öyle entresan şeyler bulmayı umut etmeyin. zaten aklınız güzelim Kalyan minaresinde kalacağından arada sırada avludan ona bakıp bu ne güzellik allah ım diyeceksiniz. * genede kimse Khan camiinin kubbesine haksızlık yapamaz.
buraları gezdikten sonra hemen arab medresenin karşısındaki kuyumcular pazarından değerli ve güzel birşeyler alabilirsiniz. zaten buralari gezene kadar öğlen olmuştur.
buharaya kadar gelipte buhara pilavı yememek olmaz. siz yeşil çay istemesenizde gelecek boşuna debelenmeyin. *
Yemekten sonra buhara surlarının eşsiz mimarisini incelemeye kaldığınız yerden devam edin. ilmik ilmik işlenmiş binlerce tuğladan oluşan surların büyüsüne kapıldığınızdan, o sizi yanına çekecek ve yanına yaklaştığınızda tek bir sıra halinde özenle dizilmiş tuğlaları gördüğünüzde bunu nasıl yapmışlar diye iç geçireceksiniz. bana abartma bir kale duvarı ne kadar mukembel olabilir ki demeyin lütfen... burçlardan gözünüzü alamadan kalenin girişi, ya da kalenin saray kısmına ilerleyin. içine girdikten sonra dönemin zenginliğini yansıtan kısımları, değerli eşyaları ve kıyafetleri inceleyebilirsiniz. kalenin zindan kısmı biraz gezi iştahınızı baltalasada genede görün.
saraydan dışarı çıktıp merdivenlerden aşağı inmeden önce ufak bakın ve buharanın uçsuz bucaksız tarihini tenefüs edin. dikkatle baktıysanız hemen karşıda ağaçların arasında hauz i bala yı göreceksiniz. ve onun hemen arksında hauz i bala mescidini. hauz i bala mescidinin çatısı diğer mescidlerden farklı olarak tamamen ahşaptır. süslemeleride boynunuzun tutulmasına sebep olacak şekilde güzeldir.
daha yeni yemek yedik ne yemeği demeyin çoktaan akşam oldu. * tıpkı labi hauz da yaptığınız gibi hauz i bala nın hemen yakınındaki nezih restoranda harika birşeyler yiyebilirsiniz.