kolonyalist dönemden kalmış, oryantalist ifade.
modernizm-post modernizm üzerine yığınla efsane üretilmiştir. toplumların kültürel, ahlaki, sosyal vb. karakteristik özellikleri geleneklerin izinde değil, sahip olduğu-yaşadığı ekonomik ilişkiler temelinde şekillenir.
modernlik, yaşam tarzıyla sınırlı olgu değildir ki, yaşam tarzı maddi araçların gelişmişlik seviyesiyle yakından alakalıdır. dünya ekonomisinin gelişmişliğiyle mukayesesi, bir ülkenin ekonomik durumunun istatistiki verisidir.
dünya ekonomisi, yani kapitalist sistemin ulaştığı yeni aşama, piyasa ve tüketim temellidir. bilimsel teknolojik devrimlerin yarattığı ivmede akıl almaz üretim genişlemesi, eski tarz büzüşen-kapalı biçimleri değil, canlı pazar nitelikli olmayı öne çıkarmaktadır. bu bağlamda türkiye 1980lerden bu yana iç dinamiğiyle bu tarzı yakalamıştır.
mevcut halin politik-haklar ve adalet yansıması, bir başka başlığın konusu olabilir.
kısaca türkiye koloni değildir, hatta mevcut gelişmişlik ve potansiyeli ile bölgesel güç olmanın yolundadır. bu oluşum sadece siyasi yansımalarla izah edilemez, ekonomik alt yapıdaki devinim zaruri sonuçlara ulaşmaktadır.