" Kendi küçük ama işlevi büyük " organlardan biri olarak kabul edilen böbreğin önemine dikkat çekmek için bugün " Dünya Böbrek Günü " kutlanmakta .
Uluslararası Nefroloji Derneği (ISN) ile Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonunun (IFKF) ortak girişimiyle ilk kez geçen yıl kutlanmaya başlanan Dünya Böbrek Günü nün bu yılki teması " Böbrek hastalığı sık görülür, tehlikelidir ve tedavi edilebilir " olarak belirlendi .
Dünya genelinde 500 milyondan fazla insanın böbreklerinde hasar olduğu , farklı kıtalardan ve ırklardan yaklaşık her 10 yetişkinden birinde çeşitli tiplerde böbrek hasarı görüldüğü belirtildi .
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi iç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Ünitesi Öğretim Üyesi ve Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Arıcı , Sağlık Bakanlığının verilerine göre , Türkiye de 1996 yılında 9 bin 855 olan diyaliz hastası sayısının 10 yıl içerisinde 38 bin 235 e yükselerek , yüzde 300 ün üzerinde artış gösterdiğini anlattı .
Arıcı , kronik böbrek hastalığı açısından en önemli uyarı işaretlerini şöyle sıraladı :
-" Kan basıncının birden bire ve şiddetli yükselmesi ,
- Sıvı alışkanlığından bağımsız olarak geceleri idrara çıkmaya başlanması ,
- idrarda kan görülmesi veya idrar renginin çay rengine benzer şekilde koyulaşması ,
- Ateşle birlikte böğür ağrısı ve idrar yaparken ağrı olması ,
- Sebebi açıklanamayan halsizlik ve yorgunluk hali bulunması . "
Kronik böbrek hastalığının bir numaralı nedeninin diyabet , yani şeker hastalığı olduğuna dikkati çeken Arıcı , Türkiye deki 5 milyon diyabet hastasının neredeyse yarısında böbrek hastalığı görüldüğünü söyledi .