kadınlar günü ne saçma bir deyimdir, o günün bir amacı ve doğulu vardır, mevcut kapitalist sistemin yarattığı sevgililer günü cart günü curt günü gibi pazardan alışveriş yapılacak şenliklerde saçma sağan feminist sloganları atılacak bir günde değildir.
Ağır çalışma koşullarını protesto eden tekstil işkolunda çalışan kadın işçiler , eşit, işe eşit ücret, 8 saatlik işgücü talepleriyle 8 Mart 1857 günü direnişe geçtiler .Burjuvazi, polisi direnişçi kadınlara saldırttı. Grevi ve direnişleri kanla bastırdı, onlarca kadın,polis saldırılarında yaşamını yitirdi.Böylece 8 Mart, özellikle Amerikalı emekçi kadınların ve diğer emekçilerin belleğinde yeretti.
ABD'de kadın işçilerin mücadelesi, aynı yüzyılın sonlarına doğru yükselen işçi eylemliliğine paralel olarak gelişti. Işçi hareketinde kadınlar ön saflarda daha çok yer almaya başladılar. 1şçi kadınların hareketi 1900'lerin başında, işçi hareketi içinde aktifleşme ve siyasal haklarına da yönelerek politikleşme sürecine girdi. Şubat 1908'de işgünü süresinin kısaltılması ve bazı siyasi haklar için mücadeleyi yükseltirken Manhattan'da iplik işçisi kadınların yaptığı grev, polis saldırısına uğradı.
Amerikalı işçi kadınların kadın cinsinin mücadelesi açısından tarihsel önem taşıyan bu direnişleri, 8 Mart'ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak tarihteki özel günler arasına girmesine neden oldu.
.
.
.
1910 yılında 8 Mart, 2. Enternasyonal tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü'' olarak ilan edildi. Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonal'e bağlı olarak düzenlenen ve dünyanın değişik ülkelerinden binlerce kadının katıldığı Kadınlar Konferansı'nda Alman komünist kadın önder Clara Zetkin'in önerisinin kabul edilmesiyle 8 Mart, kadın emekçilerinin uluslararası mücadele günü olarak bayraklaştırıldı.