zararlı alışkanlıklardan kaçınmanın en güzeli bir kere de olsa denememektir. Haliyle sarhoş olma olasılığını veya alkolik olma olasılığını minimuma indirmek için en iyisi hiç içmemektir. bu açıdan bakıldığında iki bira atmanın haramlığı sarhoş olunmasa da anormal değildir. ha ben alkol alır mıyım? alırım. sarhoş olacak kadar alır mıyım? bir milyonda bir. ama yav ben bir bira içiyorum bana haram değil demem. toplumsal açıdan alkolün normalleştirilmesi (normalleştirme derken herhangi bir içecek olarak algılanması) birçok kişiyi alkolün pençesine atacak duruma getirmiştir. Haliyle bu normalleştirme sürecine katkıda bulunmak bile toplumsal sorumluluk açısından haramdır. bununla beraber normalleştirmek kötüyken anormalleştirip içenleri de ötekileştirmek bambaşka kötüdür ve esasında o da haramdır. sonuçta aynı toplum içerisinde yaşadığın kişileri sırf bir hareketlerinden dolayı ötekileştirmek toplumsal huzuru bozucu olacaktır ve islam'da en önemli konulardan biri toplumsal huzurdur. Ben bir masada oturup biramı yudumlarken angutun tekinin bana aval aval bakması veya arkamdan konuşması ve bu nefretin genele yayılması kutuplaşmayı meydana getirir. insanları hem dindarlardan, hem de dinden uzaklaştırır.
Ha bir de bilimsel olarak bir kadeh içki adamı öldürmez. Tutup da bir tıp doktoru bir kadeh şarap sağlıklıdır dediğinde tıpla alakası olmayan birinin çıkıp yok yeaa öyle bir şey demesi andavallıktır. ha şaraba kadar sağlık verecek başka bir şey kalmadı mı arkadaş alışkanlık yapmayacak, istismar edilemeyecek veya edildiğinde alkol kadar zarar vermeyecek denilebilir.
sonuçta destekleyici vitaminler falan filan da dozajında fayda sağlar doz aşımı olduğunda böbrekleri ve karaciğeri yorar. Ama kimse mal gibi vitaminleri alışkanlıktan dolayı istismar ederek böbreklerini harap hale getirmez (ha getiren mallar var cahilliklerinden o başka konu)