nükleer enerjide bir santral in sağılığı açıdan en çok korkulan şey bir kor erimesidir. zira ışınlanmayı yapan maddeler de radyoaktiftir ve sürekli olarak ısı ve radyoaktivite yayarlar. bunların soğutulması içinse hızlı bir soğuk su akışı olur ve kor erimesi engellenmeye çalışılır. 1971 de yapılan testlerde radyoaktif maddelerin bulunduğu bölgeye püskürtülen suyun daha kor a gelmeden buharlaştığı tespit edilmiş ve bunu soğutmanın imkansız olduğu düşünülmüştür. zira bir kor un sıcaklığı 1200 derecelere kadar varır. ancak 10 sene sonra yapılan 50 testin de hepsi olumlu sonuç vermiştir. amerikada yıllardır tartışılan, çernobilden önce, three miles island olayında soğutucu uzun bir süre soğuk su gönderememiştir. kor erimesine 30 dakika kalmıştır. facia ya değil.
ancak önemli bir nokta da şudur ki kor erimesi gerçekleştikten sonra radyoaktivitenin insanlara bir zararı olmaz. zira bir kor erimesi olması çok düşük bir olasılıktır. insanların kafasında hep "nükleer enerji santral"lerinin havaya uçması, radyoaktivitenin etrafa yayılması vs vs gibi korkutucu planlar olur.
ancak her 2 haftada bir bir nükleer santralde kor erimesi olsa toplam 1 senede bir atom bombasının yaptığı etkiyi yapabilir.
nükleer santraller red alert 2 deki gibi kolay patlayan şeyler değildir. dışları güçlendirilmiş çelik ile kaplıdır. zynı zamanda nötron kalkanları da bulunur ki olası bir nötron bombardımanında ters etki yapıp da radyoaktivite yi bozmasın. zira hatırlayacağız ki 1944 te amerikan uçakları üzerilerine gelen füzeleri bu yolla yanıltıyorlar, nötron bombardımanına tutarak füze uçağa erişmeden patlamasını sağlıyorlardı.
nükleer enerji santrallerinde dış katmanın sağlam olmasının nedeni bir kasırga olur da santral havaya uçar değil, içeride bir aksaklık olması durumunda dışarıya hiçbir şekilde radyasyon yaymamaktır.
çernobil bir hataydı. bu olayda nükleer reaktör ün sorunlu olması asıl neden değildi. asıl sorun teknisyenlerin büyük hatasıydı. çernobilin patlamasına neden olan madde radyoaktif değil, teknisyenlerin salaklıkları yüzünden yükselen ısının soğutma suyunu direk buhara çevirmesi nedeniyle oluşan bir basınç patlamasıydı.
edit: iyi de kardeşim bu entrynin nesini anlamadın? kıt mısın bu kadar?