Babalık davası, çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesi isteğini içeren davadır.evlilik dışında doğan çocuğu babası tanımak istemezse anne ve çocuk bu istekte bulunabilir.
Çocuğun doğumundan önceki 300'üncü gün ile 180'inci gün arasında baba olduğu öne sürülen kişinin çocuğu doğuran anne ile cinsel ilişkide bulunmuş olması o kişinin babalığına karine dir.
Babalık davası açılınca dava cumhuriyet savcısına ve hazineye bildirilir. anne tarafından açılan çocuğun kayyımına, davayı kayyım açmışsa dava anneye bildirilir (yani dava dilekçesi gönderilir)
Dava çocuk doğmadan önce de açılabilir. Anne çocuk doğduktan sonraki 1 yıl içinde davayı açmamışsa artık açamaz. Çocuğa kayyım atanmışsa, kayyımın bu 1 yıllık hak düşürücü süresi atamanın kayyıma tebliğ edildiği günden itibaren başlar.
Anne bu dava ile birlikte;
- çocuğun doğum giderlerini,
- doğumdan önce ve sonraki altışar haftalık geçim giderlerini,
- hamilelik ve doğumla ilgili diğer giderleri de isteyebilir. Bunları babalık davasında istememişse bunun için ayrı bir dava da açma hakkı vardır.
Çocuk ölü doğmuşsa bile annenin bu giderleri isteme hakkı vardır. Ancak 3. kişiler ve sosyal güvenlik kuruluşlarınca anneye ödeme yapılmışsa bunlar istenen tazminattan düşülür.