amerikan orta dönem sinemasının altın çocuğu welles dan bir ailenin ihtişamı, ihtirasları ve çöküşü. ulaşımdaki atlı gelenekten otomobile geçiş çağında, tüm şehrin gözde ailesinde geçen, gözde ailenin şımarık oğlunun itibar-ihtiras çizgisinde, önce en yakınındakileri, sonra servetini ve en sonunda kendini kaybedip o iğrendiği fakirlik ve bayağılıkla yıkanarak aklanması.
welles ın hikaye anlatma biçimi çağına göre elbette başarılı. 1942 yapımı film, yanılmıyorsam 1880-1900 civarında geçiyor ve o dönem için ütopik/distopik ilk sci-fi denemeleri dışında, zaman izleğinden böyle başarılı bir ayrılma pek gözlenmiyor. tabi bu dünyalar savaşı nın radyo tiyatrosunda amerika yı marslıların istila ettiğine inandırarak on binlerce amerikalıyı sokaklara döken haşarı bir çocuk için şaşırtıcı değil.
filmin en başarılıları kanımca anne baxter ve richard bennett. elbette başroldeki joseph cotten, dolores costello, esas oğlan tim holt ve diğerleri de oldukça iyi.
ve elbette welles ın alameti farikası uzun kaydırmalı çekimler, mid-range plan sekanslar ve tabi sinemaya armağanı net alan derinliği burada da en güzel şekilleri ile önümüzde.
---olası spoiler ibaresi bitti---
adaptasyon senaryosu ile romantik dönem amerikan edebiyatına, balo sahneleri ile bir nevi scott f. fitzgerald a yakın duran film, film noir başlangıcındaki son çizgisel dramalardan. genel olarak standartın oldukça üzerinde...