imzaladığımız anda enerji üretimimizin temelini oluşturan termik santrallerimizin tamamına yakınını kapatmamız gerekiyor ki bu santraller genellikle kömür yakıtlı olduğundan, önümüzdeki 190 yıl yetecek kömürümüz olduğu düşünülürse, kendi öz kaynaklarımızı kullanamama gibi bir durum söz konusu olacaktır. zaten dışa bağımlı olmadığımız enerjiler sadece hidrolik, ki bunun şu anki kapasitesi, türkiye ihtiyacının 3'te birinden azdır, ve termik santrallerdir. kyoto'yu imzaladıktan sonra ya nükleer santraller zinciri kurmak zorunda kalırız ki bu zaten %8 büyüyen bir ülke için termik santraller kapanmasa da gereklidir, ya da daha çok doğalgaz ithal ederiz. şayet termik santrallerin kapanması söz konusu olursa hemen hemen her bölgeye 2'den az olmamak kaydıyla nükleer santrallerin kurulması kaçınılmaz olacaktır. bu da en az 14-15 nükleer sanrtal demektir.
yani işin kısası ya 50-60 sene içinde 2-3 derecelik sıcaklık artışına razı olacağız; ki bu sadece bizden kaynaklanan bir sorun değil, bizim etkimiz çok küçük mertebelerdedir, ya da daha çok enerji ithalatı yapıp zaten sefalet içinde olan halkımızın parasını ruslara, iranlılara savuracağız.
tabi ki küresel ısınma önemli bir sorun, ama dünya yok olursa enerjinin hiç bir anlamı kalmaz tarzında bir yaklaşım da gerçekçi değildir, zira dünya tehlike altındadır ancak bu tehlike dünyadaki diğer tehlikelerden öne geçebilecek boyutta değildir.