--spoiler--
Yaz aylarında uygulama sayısı artan sünnet, sadece dini ya da kültürel bir işlem olmanın dışında, tıbbi olarak da birçok hastalık riskini azaltıyor.
Uzmanlar, 2 yaş öncesi ve 6 yaş sonrası dönemde yapılmasının uygun olduğunu belirttiği sünnetin, özellikle idrar yolu enfeksiyonu riskini ciddi oranda düşürdüğünü ve penis cildi kanseri ile cinsel yolla bulaşan hastalıkları da önlediğini belirtiyor.
Koru Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Dr. Mustafa Kıraç, yaptığı açıklamada, sünnetin çok eski dönemlerden beri uygulanan bir yöntem olduğunu, özellikle Müslüman ve Yahudi toplumlarda yaygın olarak yapıldığını söyledi.
Sünnetin, penisin başını kaplayan derinin çıkartılması işlemi olarak tanımlandığını belirten Kıraç, ilk sünnetin milattan önce 5 binli yıllarda yapılmaya başlandığını anlattı.
Sünnet olmayan çocuklarda sünnetli olanlara göre idrar yolu enfeksiyonu riskinin yaklaşık olarak 10-12 kat yüksek olduğuna dikkati çeken Kıraç, 'Sünnetin bir diğer faydası penis cildi kanserinin önlenmesidir. Sünnetli kişilerde penis cildi kanseri, hemen hemen yok denecek kadar azdır. Ancak sünnet olmayan erkeklerde bu kanser daha sık görülmektedir' diye konuştu.
Kıraç, sünnet olmayan kişilerde cinsel yolla bulaşan hastalıkların da daha yaygın görüldüğünü de işaret ederek, sünnet bu riski önemli ölçüde azalttığını belirtti. Sünnet olan kişilerde HPV (kanser yapıcı bir virüs) denilen virüsün daha az görüldüğünü dile getiren Kıraç, sünnetin sadece dini veya kültürel bir işlem olmadığını, tıbbi olarak faydaları tespit edilen ve ürologların tavsiye ettiği faydalı bir işlem olduğunun altını çizdi.
--spoiler--