#12349466 entrysine katılmadığım yazar.
entrynin başından sonuna kendince bir almanya kriteri ve sadece almanya'dan bakarım eşiği belirlemiş olduğundan yazısı yüzeysel kalmıştır. türkiye'de kürtçe konuşulamaz tabirini kullanmasını bundan önceki birkaç entrysindeki genellemeleri ışığında mı değerlemeliyim bilmiyorum ama mantalitede eksik bir şeyler olduğu şüphesiz.
gündelik hayatta bir kürdün kürtçe konuşmasına kim nasıl engel olur?
ülkenin resmi dili türkçe'dir bürokratik sistem ve ülkesel uygulama içinde tüm ülkelerde olduğu gibi konuşma şekline benzer yazı şekli de türkçe'dir işin bu kısmını anlamakla beraber gündelik hayattan ve sosyal koşullardan bağımsız almanya penceresinden türkiye'ye ile ilgili saptama yapmanın doğru olmadığı kanaatindeyim.
sosyal mana da kürtlerin bu coğrafyada ikincilleştirildiğini hatta yer yer ötekileştirildiğini düşündüğümden tespiti eksik buldum.
birçok yazısı tutarlılık barındırsa da işin genelleme boyutuna çok girip çıktığını düşünmekteyim. bu da bana uygun düşmüyor. sosyal koşullardan bir çocuğun yetiştirilirken hangi sosyal çevrede ve nasıl büyüdüğünden hangi dille konuşarak yaşama başladığından, tutunduğundan bağımsız değildir durum.
onun için öncelikle;
(bkz: sosyoloji)
(bkz: psikoloji)