yabancıların çalışma izinleri

entry1 galeri
    1.
  1. mevzuatta 4817 sayılı kanunla hüküm altına alınmıştır.

    Yabancıların çalışma izinleri sürecinde 2 temel aşama vardır:

    1.Yabancının Ön başvurusu: Yabancının bizzat kendisi çalışma izni için müracaat edemez. Yabancıyı çalıştıracak olan işverenin online başvuru yapması zorunludur. Yabancı kişi, alacağı izin belgesi ile sadece müracaatı yapan işverende çalışabilir. Örneğin A firmasında çalışmak üzere aldığı izinle B firmasında kesinlikle çalışamaz. Ön başvuruda belge olarak sadece çalışacağı işverenle arasında düzenlemiş olduğu iş sözleşmesin ibrazı yeterlidir. Yabancının ön başvurusunda ikamet şartı vardır. Yabancının Türkiye' de kanunen 6 aylık oturma izni varsa bu ön başvuruyu yurt içinden bakanlığa şahsen, kargo ya da posta yoluyla yapabilir. 6 aylık kanuni ikametgahı yoksa vatandaşı olduğu ülkesindeki türk konsolosluğuna başvuru yapması gerekir. bu başvuruya isninaden yabancıyı çalıştıracak işveren için süreç başlar.

    2.Yabancıyı çalıştıracak işverenin online başvurusu:
    bu başvuru, 2010 tarihinden önce kağıt ortamında yapılabiliyorken 2010' dan sonra online yapılması zorunludur. işverenin, yabancının ön başvurusundan sonra müracaat için süresi başlar. Önbaşvuru yurt içinden yapılmışsa 6iş günü, yurtdışından yapılmışsa 10 iş günü süre vardır. işveren bu süre içinde yabancıların çalışma izinleri daire başkanlığının internet sitesine giriş yaparak, bizzat kendisinin e-devlet şifresi ile online sisteme kayıt olmalıdır. Eğer kendi e-devlet şifresiyle işlem yapılmasını istemiyorsa işlemi yapacak herhangi bir türk kişiye notherden vekalet vermek zorundadır.
    Online sisteme önce kayıt olunur. Kayıttan sonra işveren ve yabancıya ait bir dizi form doldurur ve bu formun çıktısı alınır.
    Çalışma izinleri için istenilen belgeler vardır. Bu belgeler online sisteme pdf formatlı olarak yüklenmek zorundadır. Sitemden alınan çıktıya, sisteme yüklenen belgelerin asılları da eklenerek süresi içinde bakanlığa ulaştırılması gerekir. Ön başvurunun nerden yapıldığına bakılarak 6 iş günü veya 10 iş günlük bu süreç 1 gün dahi gecikirse izin için red kararı verilir ve kişilerin tüm süreci baştan başlatmaları gerekir. Süreç 30 iş günü içinde sonuçlandırılır. Süreç sonuçlandırılırken her aşama işveren yetkilisinin belirttiği e-mail adresine bildirilir.

    Çalışma izni almak öyle her babayiğidin harcı değildir.
    Türk bir kişinin yapabileceği bir meslek için yabancıya izin verilmez.
    Bir yabancı için 5 türk çalıştırma zorunluluğu vardır(ev hizmetleri hariç)
    Yabancıya verilecek ücretler, en aşağı asgari ücretin bir buçuk katıdır.
    Yeterli sermayesi olmayan işverenlerin başvuruları kabul edilmez.

    yabancıların çalışma izinleri için daha detaylı bilgi ve sisteme giriş için aşağıdaki link kullanılabilir:
    http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/yabancilar.portal

    konu ile ilgili her türlü soru, öneri ve şikayet için ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik iletişim Merkezi 7/24 aranabilir.
    0 ...