Üniversite öğrencilerinin, özellikle de yeni kazanan öğrencilerin davranışları genelde aynıdır. Üst sınıflar bu tip öğrenciler için “çöm” terimini kullanırlar.
Üst sınıfların tabiriyle çömler, ya okuldan yada bölümlerinden memnun değillerdir. Neredeyse hepsi yatay geçiş yapmayı düşünür. Tabi bu hayaller sadece vizelere kadar sürer, vizelerde ağzının payını alan acemi öğrenci, kendine teselli yolları arar. Bu teselli yolları genelde şöyledir:
1- Ya hoca taktı bana ya.
2- Bütün sınıf döküldü. Ben elimden geleni yaptım.
3- Aslında bütün soruları cevapladım ama puan vermiyor adam ne yapayım abi.
4- Abi çok kazıktı ya.
5- Önemli konuların hepsini yaladım yuttum ama hoca full dipnot sormuş kardeşim.
Vizelerde hayal kırıklığına uğrayan öğrenci, yatay geçiş fikrini ertelemeye karar verir ve sosyalleşme çabaları başlar. ilk iş ilgi alanına giren bi topluluğa üye olmaktır. Artık okuluna ve yeni yaşamına alışmaya başlamıştır hatta ilk zamanlar ailesi ile günde 3 defa periyodik olarak görüşen acemi öğrenci, şimdilerde sadece ailesi onu arayınca onları hatırlar yada parası bitince. 
Vizelerden sonra sosyalleşen ve dağıtan acemi öğrenci için zor günler yaklaşıyodur çünkü kabusu (finaller) yaklaşıyodur. Ama malesef öğrencimiz bunun farkına varmakta biraz gecikmiştir. Hemen not arama çabaları başlar. Hatta okadar zor durumdadır ki hergün arkasından küfrettiği inek sınıf arkadaşlarını bile arar. Tabi namaza başlamayıda ihmal etmez. Bu öğrenci için uykusuz geceler başlamıştır. Baktığı her yerde dağ gibi notlar görür.
Ve finaller bitmiştir, alttan ders bırakmayan öğrenci genelde şu cümleyi kurar “Abi benim felsefem var. Önemli olan çalışmadan geçmek çalışarak herkes geçer.” Bütlere kalan öğrenci ise şu cümleyi kullanır “ Aga bundan sonra günlük çalışacam birikince zor oluyor.” 
ikinci dönem daha farklıdır zira havalar ısınmaya başlamıştır ve kitaplarının arasında ot olan öğrenciler (inekler) hariç, öğrencilerde bi gevşeme görülür. Her yer cıvıl cıvıldır. Ders çalışmak akla gelen en son şeydir. Hem daha vizelere de çok vardır. Artık ortama alışan öğrenci yeni yeni aktivitelere yönelir. Yapması gereken şey bellidir. Bir gitar kursuna veya ilgisini çeken başka bi enstruman kursuna yazılır ki genelde gitar tercih edilir. Ama çoğu öğrenci bir ay geçmeden sıkılır ve bırakır. Bundan doğan boşluğu da arkadaşlarla batak veya okey oynayarak doldurur.
Sıkıntılı bi vize dönemi daha atlatıldıktan sonra yaklaşmakta olan bahar şenlikleri için hazırlıklar yapılmalıdır. Hemen bi kız veya erkek arkadaş bulunur. Sevgilisi olan öğrenci diğer arkadaşlarını satar şenliklerde onunla eğlenir. Partnersiz kalan öğrenciler ise beraber takılırlar genelde efkarlıdırlar ve kendilerini satan arkadaşlarının kulaklarını sık sık çınlatırlar.