karıştırmayın diyenlerin; milliyetçilik (nationalism) ile vatanseverlik (patriotism) kavramlarını karıştırması ile ortaya çıkan hadisedir. vatanını sevmek milliyetçilik değil, vatanseverliktir. bunlar da ayrı kavramlardır. milliyetçilik, "ulusalcılık" kavramının arapçasıdır. ulusalcılık kavramının da kökeni türkçe'de ulus'a; ingilizce'de nation'a dayanır (bkz: herhangi bir türkçe-ingilizce sözlük). bu sözcüklerin kökeni de; etnisite, aşiret vb kavramlara (ırkın bile mikrosu) dayanır. (bkz: latince)
özetle; ırkçılık ve milliyetçilik birbirinden çok farklı olmayan kavramlardır. biri diğerinin daha fütursuz ve utanmaz hali oluyor.
bunların arasında küçük bir nüans farkı olmasına rağmen; vatanseverlik ile milliyetçilik arasında çok daha büyük farklar vardır. "ülkesini seven insan" milliyetçi olmaz. "vatansever" olur. bunlar birbirine pek yakın kavramlar değildir. ne teoride, ne pratikte. teoride anlamları arasındaki farkı anlamayanlar için; 1940-1980 yılları arasında "vatansever" gruplarla "milliyetçi" grupların bir çok defa karşı karşıya geldiği görülebilir.
örnek isteyene;
- japon işgaline karşı olan çin milliyetçileri, japon işgalinin ardından abd ile işbirliği yaparak kendi ülkesinin komünistleri ile savaşmıştır (ülke sevgisi bir kenara bırakılıp komünizmle mücadele için abd ile işbirlikçilik göze alınmıştır)
- alman işgaline karşı yugoslavya, italya, yunanistan, bulgaristan gibi ülkelerde "vatansever" olarak isimlendirilen sol eğilimli "partizan" çeteleri ile alman işgalini destekleyen "milliyetçi" çete örgütlenmeleri arasında çokça çatışma yaşanmıştır.
- latin amerika'da abd emperyalizmine karşı kendilerini "vatansever" olarak isimlendiren solcu gruplarla "milliyetçi" gruplar çokça karşı karşıya gelmiştir.
sonuç itibarıyla; ırkçılık ve milliyetçilik arasında "nicelik" farkından öte pek bir fark yoktur. asıl karıştırılan "vatanseverlik" ile "milliyetçilik" kavramlarıdır. bu da ırkçılıkla milliyetçilik arasında bir karışıklığa yol açar. bize atatürk milliyetçiliği olarak sunulan (normal milliyetçilikten ayrılması zorunludur) kavram, özünde evrensel literatürde patriotism olarak geçen "vatanseverlik" kavramıdır.
bu "kavramların karıştırılması" kavramı bir kelime anlaşmazlığından çok öte bir durum. bir halk kafası bulanıklaştırılarak, aptallaştırılıyor...