yeni anayasa

entry67 galeri
    7.
  1. hedef '82 anayasasını kaldırıp ortaya mis gibi bir halk anayasası koymak. kurulan komisyon bu beklentileri sağlayacak güce sahip değil ama bu anayasayı var edecek enerjiyi ortaya çıkarabilir.

    komisyon dört partiden oluşuyor akp, chp, mhp ve bdp. bu parti temsilcilerinin konuşarak üzerinde mutabık kalabilecekleri çok az şey var, o da ancak bazı meselelerin hiç gündeme getirilmemesiyle olabilecek bir şey. o halde kimse bu siyasi partilerden beklenti içerisine girmemeli, bu komisyon bir enerji üretmeli ve anayasayı halkın yapması için gerekli zemini oluşturmalı.

    evet nihai varış noktamız referandum. referanduma yönelik bir eleştiri var '61 ve '82 anayasasının da halkın oyu ile geldiğine yönelik.

    mevzu tarihteki istatistiki durum şöyle;

    1961 anayasa referandumu - evet 61,7 - hayır 38,3
    1982 anayasa referandumu - evet 91,4 - hayır 8,6

    mevzu tarihteki siyasi durum şöyle;

    1961 anayasa referandumu sonucu anayasa kabul edilmezse, yeniden seçimlere gidilerek yeni bir temsilciler meclisi (darbeciler duruyor) seçmek akabinde tüm süreç yeniden başlayacak. 1982 anayasa referandumu sonucu anayasa değişikliği red olunduğunda ne yapılacağına dair bir hüküm yoktur. aynı zamanda değişikliği eleştirmek yasaklanmıştır.

    bugün yapılacak halk anayasasının tek çıkış yeri referandumdur ve diğer anayasaların oluşumunun aksine yapay değil gerçek referandum. siyasi partilere düşen bu yolu açmak.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük