türk dil kurumu büyük sözlüğünde karşılığı "tanrı tanımaz" olarak verilmiş olsa da ateist; tanrı kavramının varolmadığından emin olan kişidir. poızitif ve negatif olmak üzere kendi aralarında ikiye ayrılırlar. negatif ateistler tanrı kavramının yokluğu üzerine hiçbir iddia da bulunmazken pozitif ateistler bilimsel verilerle tanrı kavramının varolmasının mümkün olmayacağını savunurlar. türkiye'de; facebook sayfalarının özenti ergen ateistlerini söz konusu etmez isek, pozitif ateistlerin sayısı çoktur.
özellikle son yıllarda internet kullanımının yaygınlaşması ile daha çok seslerini duyurmaktadırlar. genel kanı, tüm ateistlerin birbirine benzediği yönündedir lakin ateizm yalnızca kimliklerinin küçük bir parçasıdır, bütünü değildir. ateistleri bir araya toplayan tek düşünce; tanrı kavramının varolmadığından emin olunmasıdır. farklı yetişme tarzlarına, farklı aile yapısına, farklı sosyal değerlere sahiptirler.
günümüzde sayıları yok sayılamayacak kadar çoğalmışken, kökten dinci zihniyetlerin hala var olduğu ülkemizde artık ateistlerin de varlığına saygı gösterilmesi gerekmektedir. türkiye'de yaşayan ateistlerin islam miti üzerine çalışma yapmaları ve bu çalışmalarını paylaşmaları müslüman bir ülkede doğmuş, tüm aile ve çevrelerinin müslüman olması ve islam miti dayatması ile büyümüş olmalarından kaynaklanmaktadır. toplumun genel kabul ettiği inanç sistemine dahil olmamak dışında, toplumun bir parçası olmaya devam ederler. ancak dahil olmadıkları bu inanç sistemi nedeniyle dinlenilmeden yargılanan, aşağılanan, hakaret edilen ve ötekileştirilenler de yine ateistlerdir.