çukurca saldırısı ve gerçekler

entry12 galeri
    10.
  1. son hadiseler ve gerçekler.

    bugüne kadar doğu, güneydoğuda görev yapmış, operasyonlara katılmış, bizzat yönetmiş birçok üst rütbeli silahlı kuvvetler mensubunun ifade ettiği gibi yıllardır yaşadığımız hadise sadece kuvvetle çözülecek bir hadise değildir.

    devlet, sınırları belirlenmiş toprak parçasını temsil eden somut kurumdur. sınırlar dahilinde hükümrandır. kendisine vücut veren teşkilatları eliyle hükümranlığını sürdürür. sınırlarına egemen olamayan devlet, sosyolojik, ekonomik ve askeri bağlamda devlet niteliğini yitirmiş demektir. bu realitenin ideolojiyle uzaktan, yakından alakası yoktur.

    devletin hükümranlığı, en üst kuruluş olan meclisin yasama, yürütme erki eliyle, anayasal çizgiler için de kendini ifade eder. yasalar hükümranlığın niteliğini belirler. toplum ilişkileri, bireyin hak ve özgürlükleri, yine bireyin topluma karşı görevleri, devletin kendine has hükümranlığının korunması vs. yasalarla belirlenmiştir. anayasa ve yasalardan bağımsız bir güç yoktur, kendine özgü bağımsız hak ayrıcalığı yoktur.

    devlet sınır güvenliğini, silahlı kuvvetler eliyle sağlar. yine devlet iç asayişini güvenlik güçleri, kolluk kuvvetleri vasıtasıyla sağlar. hepsinin görev ve yetkileri, yetki sınırları kanunda yazılıdır. kanunda yazılı olmayan yetki ve güç kullanılamaz. idare yürütmenindir. yürütme temsilidir. yasalarla belirlenmiş aralıklarla yapılan seçimler sonucu oluşan iradeyi yansıtır.

    silah ve gerektiği hallerde zor kullanma yetkisi, devletin resmi güçlerine aittir. resmiyet dışında yapılanmış militer-para militer grupların sınır dahilinde silah taşıması, kullanması mümkün değildir. kuvvetler eliyle engellenir.

    ateşli silah bulundurma ve taşıma, kanun dahilinde, yetkili mercilerin iznine tabidir. ruhsatsız ateşli silah bulundurma ve taşıma, kullanma suçtur. müsadere edilir. direnilmesi halinde zor kullanılır.

    bu teorik girişten sonra somut olarak denilecek tek şey, ne amaçla olursa olsun devlet, kendi sınırları dahilinde tek tek veya gruplar halinde, silah taşıma ve kullanmaya teşebbüs edenlere karşı zor kullanır. bu zor kullanmanın teorik ideolojik dayanağı yoktur. zira devletin ideolojisi olamaz.

    yazının girişinde de ifade edildiği üzere, uzun yıllara dayanan, uzun yıllardır iç içe yaşadığımız sorunun tek çözümünün kuvvet kullanmak olmadığı, devletin en tepesinden itibaren muhtelif yetkililerce belirtilmiştir.

    doğrudur. doğru olan diğer husus, sorun teşkil eden silahlı güçlerin dahilde varlığı ve hariçten gelişlerdir. hadise çözülmek isteniyorsa, atılması gerekli ilk adım, sözü edilen silahlı gücün bir an evvel sınır dışına çekilmesidir. aksi halde operasyonlar kaçınılmazdır.

    sınır dışına çekilmenin nasıl olacağı ilgili kuruluşların bileceği iştir. bu manada öneri olmaz, kurumlar gerekeni, yasalardan aldığı yetki çerçevesinde yaparlar. toplumsal boyutlu krizleşmeler de biz yurttaşlar olarak takip etmemiz gereken yol, sükunetin muhafazasına yardımcı olmak, soğukkanlılığı korumak olmalıdır.
    0 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük