mustafa kemal atatürk

entry14356 galeri video87 ses1
    4903.
  1. "gökten indiği sanılan kitaplar" tanımında nerede yanlış olduğunu çözemediğim sadece Türk devletinin değil "Türk Milletinin de" kurucusu..

    sanmak bakalım tdk'ye göre ne demekmiş:
    Bir şeyin olma veya olmama ihtimalini kabul etmekle birlikte, olabileceğine daha çok inanmak, zannetmek.

    din bir vicdan meselesidir ve kanıtlanamaz. Zaten böyle bi şans olsa tüm dünya ya Müslüman ya da ateist olurdu dimi?
    bir de söylenen kelimenin ne anlamda kullanıldığını şöyle de açıklayabiliriz. O zaman Atatürk'ün konuşmalarına baktığımızda "derhal söylemeliyim" tarzında cümle yapısı var. Bunu şimdi birinden duysak şaşırırız heralde. Sanmak kelimesi de bu anlamda da değişime uğramıştır. Ha uğramasa bile yukarıda açıkladık kendisini.
    Gelelim 2.mevzuya. Ortada yeni bir düzen ve laik devlet yapısı var. Öyle bir devlet ki tarih kitaplarında bugünkü gibi Müslüman-Sünni inancı işlenmiyor. Hz.isa, Hz.Musa denirken Peygamber Efendimiz denmiyor Peygamber Muhammed deniyor.Ha bu şimdi doğru yanlış bu ülkenin çoğu müslüman falan diyebilirsiniz ama olaya bu yeni kurulmuş laiklik temeli ve onun getirdiği hassasiyetler açısından bakarsak normal bir şey.
    Böyle bir ortamda bu devletin kurucusunun kutsal kitapları devlet yönetiminde tanıması zaten mümkün değildir. Din bir vicdan meselesidir ve devlet her yeni çağa ve insan gereksinimlerine ayak uydurmalıdır. Devletin dini olmaz, devletin kitabı olmaz. Devlet gelişen ve değişen kanunlarla yönetilir. Ancak dinin getirdiği ahlak ve sosyal yapı değişemez. Çünkü aynı insan binlerce yıl önce de yalan söylüyordu, zina yapıyordu, adam öldürüyordu. işte buradaki söz hem laiklik ilkesini hem de Atatürk'ün ne demek istediğini çok rahat anlamamızı sağlıyor.

    Ha buradan Atatürk'ü belli bir dini inanç kalıbına sokma gibi niyetim yok. Onun inancı da beni ilgilendirmez. Onu seven her Müslüman onun kendi gibi inançlı olmasını diler. Onun da gel-gitler yaşadığı doğrudur. Dışarıda devlet otoritesi ve ilkeleri sağlamlaştırmak adına Ümmetçilik ve dinin tarihteki yerini eleştirdiği de olmuştur.Yoksa kendi düşüncelerini asla kabul ettiremez. Bir millet kavramı oluşmaz zaten. Bunu şuna benzetebiliriz : zeybek ve vals arasında gidip geldiği kültür çatışması kendini inanç konusunda da göstermiştir.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük