almanya ve fransa gibi çoğu avrupa ülkesinde en az amerika da olduğu kadar yaygın olması ve tüm dünyada benimsenmiş bir müzik türü olmasına rağmen ülkemizde ''amerikan özentisi'' olarak algılanan, son 50 yıldır dünyada icra edilen en kaliteli müzik türlerinden biri.
kendi içerisinde de türlere ayrılan rap müzik geçmişte var olan ozanlarımızın çağdaş versiyonlarıdır. en kaliteli liriklerin yazıldığı müzik türüdür. dünya genelinde 40 yaşında bankacı abla, 35 yaşındaki sigortacı, 50 yaşındaki jazz tutkununu tarafından keyifle dinlenmesine rağmen ülkemizde çoluk çocuk müziği olarak algılanır.
dünya üzerinde genelde sert çocukların dinlediği, sert müziktir ya da eğlenmek, dans etmek isteyenlerin ritmidir ancak ülkemizde arabeskleştirilerek eziklerin müziği olmuştur. tüm dünyada isyan niteliğindeki rap ülkemizde ezikliğin, acıların müziği olma yolunda ilerlemektedir. modern arabesk gibi boktan bir hal almıştır. sagopa önderliğinde.
dünya üzerinde rap dinleyicileri ciddiye alınırken, rapçilere sataşmak göt isterken, ülkemizde rapçilerle alay etmek, onları küçümsemek hatta tokatlamaya çalışmak gibi durumlar söz konusudur.
nasıl ki sagopa kajmer ''cazz müzik saçmalıktır'' dediğinde '' cahil '' yerine konuyorsa, bugün rap müziği inkar etmeye kalkan tüm insanlar aynı derecede cehalet örneğidir.
tüm bunlara rağmen dışarıdan devşirme tüm müzik türleri arasında ülkemizde en iyi icra edilen türdür. rock müzik onlarca yıl önce bu evrelerden geçmiştir, günümüzde kabul görmesine rağmen ancak ''anadolu rock'' formatı ile tutunabilmiştir. bu sebeple dünya standartlarında rock müzik yapan neredeyse bir elin 5 parmağını geçmez ancak dünya standartlarında rap yapan onlarca isim vardır underground ve piyasada.
bugün bir hayko çepkin rammstein parçasına davet edilmez, şebnem ferah evancenese ile feat atamaz ama Ceza, busta rhymes, tech9, twista,yelawolf gibi dünyaca ünlü meslektaşları ile aynı parçada yer alabiliyor. bu da rap müziğin ülkemizde başarı ile temsil edildiğinin ispatıdır. sadece ceza bile olsa dünyanın en önemli rap festivallerinde yer alan bir rapçimiz var. hayko çepkin dünya çapında bir rock festivaline davet edilmez ya da şebnem ferah. geriye kalanlar zaten haluk levent, kıraç falandır. bu ülkede rap müzik, tüm müzik türlerinden çok daha kaliteli icra edilmektedir ve dünya standartlarında sayılabilir. 15 yaşında beğenmediğimiz ergen rapçi bile harika sözler yazabiliyor.
ayrıca bir rapçi rahatlıkla pop, arabesk, rock vocalleri yapabilir, sesi biraz iyi olsun yeter ancak her müzisyen rap yapamaz, sesi güzel olsun, berbat olsun. en iyi ritm duygusuna sahip olmak gerekir, 40 yıllık müzisyen, çalan şarkının bpm ini tahmin edebilen bir kulak bile rap yapmaya çalışırken sıçabilir.