homo cinsine ait bir diğer tür. eğer bugünkü modern insan ile (homo sapiens sapiens) son ortak atası homo antecessor'dur, şimdiki bilgilerimize göre 1.2 milyon yıl önce bu atadan ayrılmışız. bizler, yani sapiensler vücutlarımızı narinleştirmek ve beynimizi geliştirmek yönünde evriliş, neanderthaller ise sınırlı bir zihin gücü ve kaba bir bedenle kalmışlar, sonunda da yenik düşmüşler doğaya. tabi bu arada, mitokondriyal havva dediğimiz, ana tarafından soyundan geldiğimiz kadının 150 bin sene önce yaşadığı (tahminen) düşünülürse, antecessor'den bu yana sapienslerin ne büyük bir evrimsel sıçrama yaşadığını da görürüz. bu durumda, yavaş kalan neanderthaller yenilmişlerdir.
yine karşılaştırmak için bir örnek vereyim, homoların yaşayan başka bir türü olmadığı için en yakın akrabamız olarak kabul edilen şempanzelerle dnalarımız 95-99 oranında benziyor. neanderthallerle benzerliğimiz ise bir tık daha fazla, %99 benziyoruz onlara. özellikle kafatası yapıları bizlerden çok farklı, bu da sapiens in beynini geliştirmesinden kaynaklanıyor. yüz kemikleri biraz daha basık, beyaz (kafkas) ırktan ziyade siyah ırka benziyorlar, ki bu da insanlığın afrika' dan çıktığının bir göstergesi bence. anatomi bilen biri bir neanderthal iskeletine baktığında gözüne çarpacak ilk şey alt ve üst ekstremitedeki kemiklerin orantısızlığı ile kafatasının tuhaf şekli olur. ki bu farklar aslında bizim zihinsel ve bedensel özelliklerimizi belirliyor.
yüzde birden daha küçük bir fark yüzünden bugün onlar yoklar. ve o fark, bizim son otuz bin yılda gerçekleştirdiğimiz bütün başarıların sebebi. beynimizi geliştirebilmek adına vücudumuzu verdik, doğadaki bütün hayvanlardan daha zayıf bir bedene sahibiz. neanderthaller ise güçlü bedenleri seçtiler; ancak bunun bir hata olduğunu doğa onlara çok acı bir şekilde öğretti.