fethullah gülen, 27 nisan 1941'de, erzurum ili, hasankale (pasinler) ilçesi, korucuk köyünde dünyaya geldi. 1946 yılında ilkokula başladı ancak babasının 1949 yılında alvar köyü'ne imam olması ve ailesinin oraya taşınması nedeniyle ilkokulu bırakmak zorunda kaldı ve daha sonra dışarıdan tamamladı. 10 yaşındayken kuranı hatmeden fethullah gülen, 14 yaşında ilk vaazını verdi.
1959 yılında erzurumdan edirneye giden fethullah gülen, girdiği sınavları kazanarak 6 ağustos 1959da üçşerefeli camii imamlığına getirildi. askerlik görevine 1961 yılında ankara mamakta başlayan gülen, usta erlik dönemini geçirdiği i̇skenderunda verdiği bir vaaz nedeniyle mahkemeye sevk edilerek aklandı ancak disiplin cezası alarak 10 gün askeri hapishanede yattı. askerden sonra yaklaşık 1 sene erzurumda ailesinin yanında kalan, komünizmle mücadele derneği'nin kuruluşunda bulunan ve halk evi'nin kadrosuna katılan gülen daha sonra yeniden edirneye döndü ve 4 temmuz 1964 günü dar'ül hadis camiinde kur'an kursu öğretmeni ve fahri imam olarak göreve başladı.
1965te kırklareli merkez vaizliği, 1966da i̇zmir merkez vaizliği görevlerinde bulunan fethullah gülen, i̇zmir kestanepazarı kuran kursunda hocalık yaptığı 1968 yılında, diyanet görevlisi olarak ilk kez hacca gitti. 1972-74 yılları arasında edremit merkez vaizliği, 1974-76 yılları arasında manisa merkez vaizliği yapan gülen, 12 eylül 1980 ihtilaline kadar da bornova merkez vaizliği görevini sürdürdü. 1977 yılında görevli olarak gittiği almanyanın çeşitli yerlerinde konuşmalar yaptı ve konferanslar verdi; ilk sayısı şubat 1979da çıkan sızıntı dergisinde yazdı.
fethullah gülen, ihtilalin ardından çanakkale merkez vaizliğine tayin edilse de rahatsızlığı yüzünden göreve başlayamadı ardından da ağırlaşan şartlar nedeniyle vaizlikten istifa etti. 1985 yılında anadoluyu dolaşan gülen, altı yıl aradan sonra ilk vaazını 1986 yılında burdur büyük çamlıca camiinde verdi ve 1991 yılı haziran ayına kadar da haftalık ve aylık vaazlarını sürdürdü. 1988 yılında da yeni ümit dergisinde yazıları yayınlanmaya başladı. 1993 yılında annesi refia güleni kaybetti.
fethullah gülenin, aralarında bulgar trud gazetesi ve varna televizyonu, hollanda televizyonu, time dergisi, rus ort televizyonunun olduğu yabancı; aksiyon ve aktüel dergileri, atv, ntv, show tv, trt, kanal d, stv televizyonları, zaman, cumhuriyet, milliyet, radikal gazetelerinin olduğu türk basın-yayın kuruluşlarında röportajları yayınlanmıştır.