dünyada hızlı tren konusu ile ilgili olarak teknoloji üreten beş ülke var; ispanya, almanya, fransa, çin ve japonya.
teknoloji konusunda uçmuş olan japonların (ki 2003 yılında sürtünmesiz manyetik ray teknolojisi maglev ile 581 km/saat hıza ulaşmışlardı) bariz üstünlüğü kabul görse de sürtünmesiz olanlarına kıyasla üretim maliyetleri oldukça düşük sürtünmeli raylı trenler için dünya piyasasında, fransa ve çin arasında kıyasıya süren bir rekabet söz konusu. almanlar ve ispanyollar ise hızda 250-350 km/saat skalasındaki hız değerlerini yeterli görüyor ve hızların artırılmasına yönelik bir çaba içerisine girmiyorlar.
90'larda fransızların geliştirdiği hızlı tren, 515 km/saat hızla kendi klasmanında dünya rekorunu eline geçirdi. geçtiğimiz ağustos ayında tamamlanan Şanghay-Hangzhou hattında çinliler, ortalama 350 km/saat hızla seyir düşünüyorlardı ve bu hat üzerindeki deneme seferinde 416.6 km/saat deneme hızına erişerek dünya rekortmeni fransa'ya 100 km/saat farkla yaklaştılar.
fransızlar, 100 km/saat'lik bu büyük farka dahi tahammül edemeyerek, Paris ile Strazburg arasındaki hatta bir v-150/tgv ile 574.8 km/saat sürate ulaşarak inanılması güç bir rekora imza attılar.
karada gerçekleşen bu hızlardan bahsederken, konunun ciddiyetini anlamak açısından şu bilgileri de vermekte yarar var; bir zirai ilaçlama uçağı havalanırken yaklaşık 200 km/saat'lik sürette pistten teker kaldırıyor ve havada ulaşabildiği en yüksek hız ise motor gücüne bağlı olarak 300-400 km/saat arasında değişiyor. küçük özel jetler, 400-600 km/saat aralığında bir uçuş hızına ulaşabilirlerken kitle taşımacılığında kullanılan jet uçakları ise 800-1000 km/saat aralığında seyir hızlarına sahip bulunuyorlar.