boğaziçi, bilkent, sabancı ve koç üniversitelerini meclisin dışına alırsak içeride kalanlar arasında en büyük rekabet odtü ve itü mezunları arasında gözlenir.
aslında bu rekabetin önemli nedenlerinden biri, cumhuriyetin kuruluş yıllarından itibaren devletin kilit noktalarına yerleşip aynı hemşehricilik yapan askerler misali, kendi okulundan mezun mimarları-mühendisleri koruyan ve kollayan itü camiasıdır. bu uygulamaya inat, odtü mezunları tırnaklarıyla tutuna-tutuna bu günkü konumlarına ulaşmışlar, lakin, gerek kamu kurumlarında gerekse özel sektörde itü camiasını aratır hale gelmişlerdir.
- mezuniyet hangi üniversiteden?
- konya-selçuk.
- ha! öyle mi.
bir burun kıvırmalar, derin nefes almalar filan, zannedersin adam sıkıntısından buhran geçiriyor. oysa,
şeklinde bir diyalogla sıcak bir ilişki kuruluverir hemen. sonrasında ise, iş yaşamındaki ufak-tefek hataları göz ardı edilir, görmezden gelinir. odtü'nün özellikle belli bir yaşın üzerinde mühendis ve mimarlarına şantiyelerde pek rastlanmaz. yani, nasıl desem; teknik ofis elemanıdırlar genelde. sahada çalışmayı ırgatlık olarak görürler, hani, kalem efendisi dediklerinden. ancak, donanımlarından sebep kavrayış ve çözümleme süreçleri oldukça kısadır. yabancı dil konusundaki üstünlükleri de özellikle son yıllarda, yabancı ülkelerdeki işlerde çok büyük avantaj sağlamıştır kendilerine.
şantiyelere baktığınızda sırasıyla; itü, yıldız, ktü, dokuz eylül ve diğerleri vardır. son yıllarda, akdeniz ve çukurova da yavaş yavaş potaya girmeye başladı.