kabızlık ve tedavisi

entry4 galeri
    1.
  1. ben bu yazıyı tüm sıçamayanlara yazdım:

    kabızlık çok sık görülen ve tedavisi çok kolay olmasına rağmen çoğumuzun muzdarip olduğu ve olmaya devam ettiği boktan bir durumdur.
    kabızlık haftada 2 den az kaka yapmaktır. ancak 2 den fazla da yapıyorsanız kabız değilim demeyin. Katı ve ağrılı defekasyon da kabızlık tanımı içine girmektedir.
    kabızlıktan nasıl korunulur?
    kabız olmak istemiyorsanız düzenli bir şekilde tuvalete çıkmanız gerekmektedir. eski uygarlıklarda kabızlık hemoroid fissür gibi hastalıklar yoktu. çünkü adam istediği zaman istediği yere imzasını atabildiği için kabız olmuyordu. kabızlığın fizyopatolojisinde kaka dediğimiz sindirim ürünlerinin kalın barsakta uzun süre beklemesi yatar. kaka barsakta bekledikçe içindeki su emilir emilir ve çok katı bir hal alır. bu betonlaşmış kaka anüsten çıkarken ağrı hissi verir ki anüs sinirden çok zengindir ağrı bundan ileri gelir. hatta anüsü yırtabilir ve fissür dediğimiz çok ağrılı kanamalı bir durum oluşur. (bkz: fissür ve tedavisi) kabızlıktan korunmak için ayrıca lifli gıdalardan zengin beslenmeliyiz. sebze meyve ağırlıklı yani.
    peki kabızlıktan korunamadıysak artık kabız olmuşsak bunun tedavisi nedir?
    tedavi çok basit.
    1) diyet değişikliği (lifli ve sıvı gıdalar)
    2) lavman: eğer uzun süreli kanızsanız ilk etapda lavman yapıp o katılaşmış kakayı dışarı çıkarmanız gerekecektir. çünkü hiç bir ilaç o betona tesir etmeyecektir. fayda göremezsiniz aksi taktirde.
    lavmanın 2. kullanım endikasyonu ise kullandığınız ilaca rağmen 4 gün geçmiş ve tuvalete çıkamamışsanız yine betonlaşmış demektir. lavman şarttır. zira betonlaşmış kakaya hiç bir ilaç tesir etmez demiştik. lavman yaptıktan sonra kullanılan ilacın dozunu 5 ml arttırmakta fayda vardır.
    3) duphalac şurup. 30-40 ml/gün - çocuklarda 1 ml/kg/gün (max:30 ml/gün) ( barsak hareketlerini arttırır-musil gibi düşünün)
    not: duphalac ishal yapabilir. ishal olduğunuz gün kullanmayın. ve eğer ishal oluyorsanız dozu 2,5-5 ml azaltabilirsiniz.
    4) düzenli tuvalet alışkanlığı ( en iyi kolon hareketi sabah kahvaltısından ve akşam yemeğinden sonra 20 dk. içinde olmaktadır. işte bu yüzden kahvaltıdan ve akşam yemeğinden sonra tuvalete gidin ve defekasyon yapamasanız bile oturun. 10 dk. civarı. belli bir süre sonra tuvalet alışkanlığı kazanacaksınız)
    5) zeytinyağı. ( zeytinyağı uzun vadede fayda sağlar. her sabah bi yemek kaşığı zeytinyağı ort. 3 hafta içinde sizi rahatlatacaktır. )

    not: tüm bunlara rağmen kabızsanız veya uzun süreli bir kabızlık hikayesi varsa ( ör: 7 yıl ) aganglionik kolon açısından tetkik edilmeniz gerekir. hekiminiz de atlayabilir mutlaka hekiminizi uyarın.

    kabızlık sonucu anal fissür oluşabilir. anal fissür de varsa kabızlık tedavisiyle birlikte mutlaka fissür tedavisine de başlayın.
    fissür tedavisini (bkz: fissür ve tedavisi) başlıklı yazımda sizlerle paylaşacağım.

    saygılar efenim.
    6 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük