cesayir demokrasi ve sosyalizm partisi

entry1 galeri
    ?.
  1. Yaptığı açıklamayla, Libya'ya yapılan NATO müdahalesi üzerine bu ülkede emperyalist güçlerin askeri başarısının bölgede yol açtığı tehlikeler üzerinde durmuş parti.
    Bu açıklamanın öne çıkan noktaları aşağıdaki gibi:
    "Emperyalist güçler, 5 aydır yaptıkları 20 binin üzerinde hava saldırısı sonucunda Libya'daki rejimi sona erdirmeyi başardılar. NAto'nun bir kez daha dünyaya egemen olmak, kapitalizme karşı bütün eğilimleri bastırmak ve askeri ve mali kapitalizmin çıkarlarını korumak için kurulmuş bir örgüt olduğu ortaya çıkmış bulunuyor. NATO saldırılarıyla ülkenin bütün hastane sistemi felç edilip, su altyapısı bütünüyle çökerken, özellikle Fransa'nın emperyalist politikaları sonucunda Afrika'dan Libya'ya göç eden siyahlar ülkeyi terk etmek zorunda bırakıldılar. Emperyalist güçlerin müdahalesi ülkelerin iç işlerine karışarak, o ülkenin egemenlik haklarını yok sayan sömürgeci politikanın bir yansımasıdır.

    "Libya'ya emperyalizmin müdahalesi büyük ölçüde ayaklanan sivil güçlerin Kaddafi iktidarına karşı korunması yalanına dayandırılarak meşrulaştırılmıştır. Aslında bu operasyonun asıl amacı son derece açıktır: Libya'nın petrolünü ele geçirmek ve Libya'yı bütün Kuzey Afrika'yı ve Sahra bölgesini kontrol edebilmek için bir askeri üsse dönüştürmek. Bundan sonraki olası bir diğer adım ise Cezayir'in petrol zenginliklerini ele geçirmek için, başına en fazla ulusal olmayan güçleri yerleştirerek, iç çelişkileri, toplumsal hoşnutsuzlukları ve demokratik özgürlükler için mücadeleleri manipüle etmek olacaktır. Bir diğer sonucu ise Mısır ve Tunus halklarının diktatörlükleri devirmek için başlattıkları ayaklanmaların gerçek bir devrime dönüşmesini engellemek olmuştur Devrilen güçler nasıl emperyalistlerin kontrolünde ise yerlerine geçen güçler de bir kez daha emperyalizmin güdümünde güçlerdir. Bu süreçte Arap ülkelerinde yönetime, emperyalizme ve uluslararası sermayeye bağımlı diktatörlerinin yerine halkın çıkarlarını savunan ve ekonomik ve politik açıdan bağımsızlığı savunan, demokratik güçlerin geçtiğini söylemek imkansızdır. Buna en iyi örnek Bingazi'de oluşan Geçici Konsey'in en gerici ve en az ulusal güçlerden oluşmasıdır. Bu koalisyonun bileşenleri 1969'da yıkılan monarşiye özlem duyan güçlerden, dini rejim heveslisi islamcılara ve Kaddafi rejimin bürokratik komprador yöneticilerine kadar uzanmaktadır. Bu güçlerin amacı Kaddafi'ye karşı Libya'daki rejimi demokratikleştirmek değil, sadece iktidarı kendi çıkarları için ele geçirmek ve Körfez monarşilerinin ve emperyalizmin bölgedeki kontrolünü artırmaktır. Bölgedeki gelişmelerde Körfez ülkelerrinden, Müslüman Kardeşler'e ve emperyalizmin paralı ajanlarına bütün gerici güçler koordinasyon içerisinde hareket etmişlerdir.

    "Öte yandan Libya'da Kaddafi rejiminin devrilmesinde baskıcı karakteri, emperyalizmin müdahalesi boyunca halkın desteğini kazanmak için demokratik reformları gerçekleştirmektense son dakikaya kadar emperyalist merkezler arasındaki çelişkilerden medet umması ve iktidarının içindeki bürokratik komprador kesimleri en baştan tasviye etmemesi önemli bir rol oynamıştır.

    "Her şeye rağmen Libya'da emperyalist güçlerin başarısı son derece kırılgandır. Ülkede kaos ortamı sürmektedir. Libya'da emperyalizme karşı savaşan yurtsever güçleri, her ne kadar bu güçler geçmişin mirasını taşısalar da, desteklemek bütün ilerici kamuoyunun görevidir. işçi sınıfının ve ilerici güçlerin ittifakıyla, ülkeyi ele geçiren gerici güçlere karşı hem Libya'da hem Cezayir'de hem de bütün dünyada en kısa zamanda ortak bir cephe kurulmalıdır. Bütün dünyanın ilerici kamuoyu da Libya'daki barbarlığa karşı tavır almalı ve tiranlara karşı olduğu gibi onların yerine geçen emperyalizme bağımlı güçlere karşı da tavizsiz mücadele verilmelidir."
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük