işin görünen ve bilinen boyutudur sadece.
seksenli yıllarda tüm sinema ve televizyon yapımlarının içine yerleştirilen birer kare görüntü ile direkt bilinçaltınıza saldırı yapan reklamlar vardı.
tek bir kare coca cola şişesi.
tek bir kare marlboro paketi.
tek bir kare hamburger.
bilinçaltınız aşırı tepki veriyor ama siz bu tek kare resmi bilinç düzeyinde algılayamıyordunuz.
bu durumun etik olmadığı psikologlarca dile getirilince ve başka firmalarca haksız rekabet davaları açılınca, bu tür reklamların biliçaltını ne kadar etkilediği ve psikolojik etkileri üzerine bir deney yapıldı.
çizgi film izleyen bir sinema salonu dolusu çocuğa tek bir kare erkek cinsel organı ve yine tek bir kare kadın cinsel organı gösterildi ve tepkileri gözlemlendi.
çocukların yüzde seksenden fazlasında sebebini bilmedikleri korku durumu oluştuğu ve çoğu çocuğun salonu ağlayarak terkettiği gözlemlendi.
bu tür deneylerin hep aynı olumsuz verilerle dolu olması üzerine bu tür reklam, yani kişinin bilinç düzeyinde algılayamadığı ama bilinç altında aşırı tepkiler verdiği ve travmalara sebeb olan reklam türü yasaklandı.
günümüzde renklerle, vücut diliyle ve çeşitli prikolojik yöntemlerle görsel düzeyde bilinçaltına zarar vermeden seslenen reklamlar kullanılmaktadır.