atatürk'ün sözde mektubunda da tahrifat yaptılar! said-i nursi'nin hayatını anlatan hür adam filminin bir iddiası var. atatürk, ölmeden 15 gün önce dünya müslümanlarına bir mektup yazmış. böyle bir mektubun var olmadığı ankara 14. asliye hukuk mahkemesi'nin 1988 yılındaki kararıyla zaten sabit. ancak filmin yaratıcıları, bu iddiayı sürdürebilmek için gerçek görüntüler üzerinde oynama yapıyor. filmde bir gazete görüntüsü kullanıyor. ancak o gazete, gerçek gazete değil!
o "akşam" gerçek "akşam" değil
filmdeki gazete görüntüsünün üst tarafında tarih bölümü yer alıyor. orada "salı, 8 ocak 1946" yazılı. görüntüde gazetenin adının çoğu kesilmiş. sadece çengelli bir harfin olduğu görünüyor. buradaki çengelli harften bu gazetenin "akşam" gazetesi olabileceğini tahmin ettik. arşivden akşam gazetesinin 8 ocak 1946 tarihli sayısına baktığımızda ortaya bambaşka bir görüntü çıktı.
sayfamızda akşam gazetesinin 8 ocak 1946 tarihli gerçek sayısını göreceksiniz. onun hemen altında da filmdeki akşam gazetesi yer alıyor. ilk bakışta aynı gazeteymiş gibi görünüyor. oysa öyle değil.
ikisinde de sol ve sağ sütunlardaki yazılar aynı: "başbakanın gülünç propagandalara kesin cevabı" ve "times gazetesine göre / sovyetlerin türkiye'den istedikleri nelermiş?" başlıklı haberler var. hatta, orta sütunun sağ yanındaki "iran hükümeti birleşmiş milletler'e müracaat etti" başlıklı kutu haberi bile aynı. oysa şimdi dikkat! gerçek akşam gazetesindeki "azerbaycan 100 bin kişilik ordu hazırlıyor" başlıklı haber yok olmuş. yerine "paşanın dünya müslümanlarına son mektubu" başlıklı sözde haber gelmiş!...
yalan habere dolgu malzemesi zaman'dan
bitmedi! filmde üzerinde oynama yapılan akşam gazetesi görüntüsünde "paşa'nın dünya müslümanlarına son mektubu" başlığı ve onun hemen altındaki spot cümlelerin ardından gelen bölüme bakalım.
film görüntüsündeki gazeteye yapıştırılan metin 19 ağustos 2010 tarihli zaman gazetesinden. ahmet selim imzasıyla yayınlanan "i̇tidal açısından tarih ve gelecek" başlıklı yazının ilk iki paragrafı. zaman'daki yazı olmuş size, filmdeki "paşanın dünya müslümanlarına son mektubu"na dolgu malzemesi.
kaynaktaki dipnot: duygusal ifadeler
bir de, bu sözde mektup haberinin başlığı ve spot cümleleri nereden alınmış, ona bakalım. ankara üniversitesi dil tarih coğrafya fakültesi yayınları'ndan 1979 tarihinde çıkan prof. dr. hanif fauk imzalı "urduca yayınlarda atatürk" adlı bir kitaba ulaştık. kitap, aslında pakistanlı nedim sehbâi'nin atatürk hakkında yazdığı bir kitabın çevirisi. pakistanlı yazar sehbâi, ankara üniversitesi yayınları'ndan çıkan bu türkçe çevirinin 102. sayfasında, atatürk'ün ölmeden 15 gün önce dünya müslümanlarına bir mesaj gönderdiğini iddia ediyor. üstelik, bu mektubun dönemin türkiye cumhuriyeti başbakanı ve dışişleri bakanı tarafından dünyaya duyurulduğunu söylüyor. (sayfamızda fotoğrafını görebilirsiniz.)
bu iddia ve hemen ardından gelen sözde mektuptan alıntı cümleler, said-i nursi filminde üzerinde oynama yapılan gazete görüntüsünde başlık ve başlık altı cümlelerinin aynısı. ancak dikkat! kitapta bölüm başlığının yanında dipnot yıldızı var. sayfanın sonuna geldiğimizde de, çevirmen prof. dr. hanif fauk'un şu dipnotunu görüyoruz: "bu ifadeler duygusal temele dayanabilir." evet, çevirmenin "duygusal temelli ifadeler" dediği pakistanlı yazarın "son mesaj" iddiası, bugün internetteki pek çok islami sitede "atatürk'ün ölmeden 15 gün önce dünya müslümanlarına yazdığı son mektubu" diye yayınlanıyor. yetmiyor, fethullah gülen'den icazet alan said-i nursi filmine, görüntüsüyle konu oluyor. üstelik montajlanmış gazete görüntüsüyle!
yönetmen: "cevap hakkımı kullanmak istemiyorum"
filmde gazete üzerinde yapılan oynamayı filmin yönetmeni mehmet tanrısever'e sorduk. yardımcısı aracılığıyla ulaştığımız yönetmen tanrısever, "cevap hakkımızı kullanmak istemiyoruz" dedi.
mektubun var olmadığı mahkeme kararıyla sabit
peki, cemaatler tarafından her fırsatta dile getirilen atatürk'ün ölmeden 15 gün önce dünya müslümanlarına bir mektup yazdığı iddiası gerçek mi? böyle bir mektubun var olmadığını ankara 14'üncü asliye hukuk mahkemesi 1988 yılında saptamıştı.
bu sözde mektup, önce ankara üniversitesi yayınları'ndan çıkan yukarıda sözünü ettiğimiz kitaba (urduca yayınlarda atatürk) alınmıştı. sonra diyanet işleri başkanlığı, uydurma mektubu 1988 yılı takviminde 10 kasım yaprağının arkasına basmıştı. daha sonra da trt 'de yayınlanmıştı. bunun üzerine avukat hayri balta tespit davası açmış. mahkeme, pakistanlı yazarın iddiasına kaynak gösterdiği türkiye cumhuriyeti başbaşkanlığı ve dışişleri bakanlığı arşivlerine böyle bir mektubun olup olmadığını sormuş. onlardan gelen "arşivlerimizde yok" yanıtı sonucunda böyle bir mektubun var olmadığı hükmünü vermişti. (işçi partisi genel başkanı doğu perinçek, kaynak yayınları'ndan çıkan "kemalist devrim-2 / din ve allah" yapıtının genişletilmiş 6. baskısında konuya ayrıntılı yer veriyor.)
"hür adam" yalancı çıktı
işte, bütün kanıtlarıyla yönetmen mehmet tanrısever'in, amerika'da geçen hafta fethullah gülen'e özel gösterimi yapılan said-i nursi filmindeki büyük yalan! filmin 29 aralık'taki basın gösterimi öncesinde yönetmen mehmet tanrısever, sorumuz üzerine fethullah gülen'in isteği doğrultusunda bazı sahneleri değiştirdiğini söylemişti. yönetmen, aslında filmi fethullah gülen'e ithaf ettiğini; ancak gülen'in filmden bu ithafı kaldırttığını sözlerine ekledi. kısacası "hür" olduğu iddia edilen said-i nursi'nin hayatını anlatan film, o kadar da "hür" değil. üstelik gösterime girdiği anda yalancı çıktı!