başlangıcı olan her şeyin bir de sonu vardır

entry36 galeri
    34.
  1. tanrı'nın varlığı ile ilgili tartışmaya döküldüğünde durum içinden çıkılmaz bir hal alır. zamanın ve mekanın tam olarak tanrı'nın yarattığı sistemde ne manaya geldiği ve insanın bu duruma evrenin kuralları, aklının sınırlarından bağımsız olarak bakamayacağı düşünüldüğünde bu kısır döngüye girmemek daha akla yatkın görülmekte.

    tanrı'nın dışında baktığımız ise zaman (yani an) mekan, obje varoluş için gerekli olduğuna, başlangıç dediğimiz şeyin aslında o formun belirli bir düzlemde belirli bir anda kesişiminden ortaya çıkacağına göre teorik olarak varlık var olmakla ölmeye başlıyor.(yaşamak ölmeye başlamaktır) varlığın formdan bir başka forma geçiş anına biz onun sonu diyoruz.

    başlangıcı oluşturan şey ile sonu oluşturan şey mecburen aynı düzlemde olmak zorundadır. bu tıpkı iki ucu kapalı sayı doğrusunda
    bulunan en soldaki sayı ile en sağdaki sayı gibidir.
    fakat ucu kapalı sayı doğrultsuunda en sağa gelindiğinde o sayı doğrusunun işlevi bitip en sağdaki durum kendisi yeni bir sayı doğrusu açıyor. böylece sonsuz sayıda sayı doğrusu ortaya çıkıyor.

    tüm başlangıçlar başka olayların sonları oluyorlar. bir olayın sonuda diğerinin başlangıcı oluyor. yani hem sonsuzluk var ama ayrı ayrı olaylarda sonlar var. bu sonlar sonsuzluğu oluşturuyorlar.

    bu yüzden başlangıcı olan herşeyin sonu vardır fakat sonu oaln şey bu süreç değil sadece kendine has olan olayın bir tanesidir.
    her son başka bir ayrı pencerede kendi sürecini başlatacaktır.
    bu yüzden tanrının varlığını kabul ettiğimizde bile bu olayların tümünü kapsayan bir sonsuzluk olarak düşünmek mümkündür
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük