Felaket senaryoları andıran tahminlere göre, küresel ısınma nedeniyle kuraklık yaygınlaşacak, su kaynakları azalacak, orman yangınları artacak, deniz sevyiesindeki yükselmeler sonucu kıyı kentleri sular altında kalacak, tarım ürünlerinin verimliliği azalacak... Türkiye ise çölleşecek...
Küresel ısınma nedeniyle dünya uçurumun eşiğinde. Bunu küresel ısınmanın tehlikelerine dikkat çeken bilimadamları söylüyor.
Birleşmiş Milletlere Hükümetlerarası iklim Değişikliği Panelinde görevli 3000 e yakın biliamdamına göre küresel ısınmanın tetiklediği iklim değişikliri nedeniyle 2080 kadar 200 ila 600 milyon insan aç kalacak, 1 ila 3 milyar insan da susuzluktan etkilenecek.
Avrupa Birliği Komisyonu raporlarında da, küresel ısınmanın Avrupanın çehresini nasıl değiştireceği anlatılıyor.
Buna göre dengeler Kuzeydekiler lehine değişiyor
Yüzyılın ortalarına gelindiğinde Kuzey Avrupa ülkeleri ısındıkça tarımda hasat artacak; kuzey denizi sahili yeni Riviera haline gelecek. Dolayısıyla artık sıcaktan kavrulmaya başlayan Güney Avrupada turizm sektörü büyük darbe alacak. Yani italya, ispanya ve Yunanistan gibi ülkelerin ekonomileri sarsılacak.
Alplerdeki karların erimesiyle kış sporları imkansız hale gelecek.
Daha da kötüsü Güney Avrupa ülkelerinde, küresel ısınmaya bağlı kuraklık tarımı da vuracak. Bu senaryoya göre, aşırı soğuklardan kaynaklanan ölüm oranları azalacak ama aşırı sıcak dalgası nedeniyle her yıl ortalama 86 bin kişi ölecek.
Küresel ısınmanın en çok etkileyeceği kıta ise Afrika
Ciddi bir alt yapı sorunu ve hızlı nüfus artışı yaşayan Afrikada kuraklığa bağlı kıtlık ve susuzluk, salgın hastalıklar, doğal afetler her yıl milyonlarca can kaybına yol açacak.
Asyayı da felekatler bekliyor
Örneğin küresel ısınma sonucu yükselen deniz suları yaklaşık 18 bin adadan oluşan Endonezyada 2030a kadar 2 bin adayı sular altında bırakacak.
En kötü felaket senaryosuysa, ABD Savunma Bakanlığı Pentagona ait. Pentagonun raporuna göre, 2020 yılından itibaren dünyada eşi görülmedik bir su ve enerji sıkıntısı baş gösterecek.
Avrupadaki kıyı kentleri sular altında kalacak. Küresel ısınmanın kuruttuğu bölgelerde su kaynaklarına sahip ülkeler, ellerindeki doğal kaynakları korumak için nükleer silahlara başvuracak. Tarım alanlarının ve su havzalarının korunması ya da ele geçirilmesi amacıyla çıkacak çatışmalar bölgesel savaşlara dönüşecek.
Türkiye de küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliklerinin yol açacağı felaketlerden nasibini alacak
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASAnın raporuna göre, Türkiye 2040 yılında çölleşecek. Çölleşmeyle birlikteyse Türkiye, gıda bakımından dışa bağımlı hale gelecek. Karadenizde çay ve fındık yerine pamuk yetişecek; hamsi, lüfer ve palamut balıklarının nesilleri tükenecek. ilk susuz kalacak illerse istanbul, kocaeli, izmir ve ankara olacak. Turistler Akdeniz ülkeleri ve Türkiye yerine serinlemek için kuzeye Baltık ülkelerine akacak. Orman yangınları ve tarımsal hastalıklar artacak. Denizlerin yükselmesinden en çok kıyı kesimler etkilenecek. Deniz seviyesinde yükselmelerle birlikte kıyı şeridi ve deltalardaki tarım alanları, plajlar ve yat limanları kullanılamaz hale gelecek.