tcg kocatepe (d-354), 1974'de kıbrıs'ta enosis'i amaçlayan darbe ertesinde, türk silahlı kuvvetleri'nin gerçekleştirdiği kıbrıs harekâtı sırasında türk hava kuvvetleri tarafından dost ateşiyle batırılan türk deniz kuvvetleri gemisi.
gearing sınıfı bir muhrip olan uss harwood (dd/dde-861) 17 aralık 1971 tarihinde türk deniz kuvvetleri'ne katılmıştır.
kocatepe olayı:
harekât'ın ikinci günü olan 21 temmuz 1974'de, yunanistan'dan yolan çıkan deniz konvoyunun baf limanına askerî malzeme götürmekte olduğuna dair istihbarat alınınca, girne açıklarında bulunan tcg adatepe (d-353), tcg kocatepe (d-354) ve tcg mareşal fevzi çakmak (d-349)'a önleme harekâtı emri verilmiştir. harekât planına göre, yunan konvoyunu hedef alan hava taarruzundan sonra, üç türk gemisi konvoydan geriye kalanlara denizden taarruz edeceklerdir. bu, düşman konvoyunun imhasını amaçlayan, iyi düşünülmüş bir plandır. ancak bu güne dek anlaşılamayan bir şekilde, yunan konvoyu baf'a hiç hareket etmemiş yahut da geri dönmüştür. harekât planına sadık kalan üç türk gemisi ise hedef bölgeye intikâl ederek harp durumuna geçmişlerdir. çok geçmeden kuzeyden dalga dalga gelen türk filoları, hedef bölgedeki türk gemileriyle karşı karşıya gelmişlerdir. telsizden türkçe anonsu duyan ve gemilerin pruvalarındaki türk bayraklarını ve diğer sembolleri gören pilotlar, kısa bir tereddüt yaşamışlar ve ankara akıncı ile temas kurmuşlardır. hava üssü, durumu hemen harekât başkanlığı'na iletmiştir. bunun bir rum oyunu olduğundan hiç tereddüt etmeyen harekât başkanlığı yetkilileri, filolara gemileri batırma emri vermiştir. zira bu durumla sıklıkla karşılaşıldığı gibi, aynı gemilerden yunanistan deniz kuvvetleri'nde de bulunuyordu.
tcg kocatepe (d-354)'de 54 mürettebat ve 13 deniz piyadesi olmak üzere toplam 67 personel şehit düşmüş ve 21 temmuz ya da 22 temmuz'de tcg kocatepe batmıştır. tcg adatepe ve tcg mareşal fevzi çakmak da hasar almışlar ancak kuzeye, türk sahillerine çekilebilmişlerdir.
gemi komutanı zamanın deniz albayı güven erkaya da dâhil olmak üzere, hayatta kalan personelden bir kısmı türk gemilerince kurtarılmış; diğer bir kısmı da libya, ingiliz ve israil gemilerince denizden alınarak türkiye'ye dönmüşlerdir.
kocatepe olayı bugüne dek çokça eleştirilmiştir. ancak zamanın teknolojik imkânları içerisinde denizaşırı bir harekâtta bu tür hataların olması normal kabul edilmelidir. kaldı ki, dost ateşi, dünya'da hemen tüm çatışmalarda karşımıza çıkabilmektedir. harekâta karşı çıkan amerikan akdeniz 6. filo'sunun da elektronik karıştırma uygulayarak, iletişime zarar verdiği iddialar arasındadır. *