kendine sonsuz bir cennet biçmemiş sonsuz bir hayat öngörmemiş olandır.
bu yüzdendir ki var oluğu yanlızca bu hayat çerçevesinde görür
ve var oluşu sonsuzluktan bir hayat çerçevesine indirmek,ve bunu kabullenmek anlamayanların düşündüğü gibi keyif verici değil aksine acı verici ve zor bir süreçtir,bu duruma sonsuz hayata inananlar bakımından belkide nefretle değilde biraz acınası bir durummuş gibi bakılması daha gerçekçi ve insancıldır.
toplumsal ahlak=din önermesine göre
misal sümerlilerin öteki dünya anlayışı ve belirli bir din anlayışı olmayan toplum olarak hergün birbirlerini düzmeleri gerekmezmiydi?
semavi dinlerden önce yaşayan insanların semavi dine inanmayanlar olarak her türlü ahlaksızlıkla yaşamaları gerekmezmiydi?
şu anki toplumsal ahlakı yanlızca dini ahlakın mı temellendiridiğini düşünüyoruz?bunun cevabı elbetteki hayırdır dinler öncesi toplumsal ahlakın etkisi şu anki ahlak anlayışımızda yadsınamaz seviyededir.
üstelik dinin koyduğu ahlak kurallarının bir çoğuda o an gökten inmemiştir tarihsel bir gerçek olarak bir çok dinsel,ahlaksal ritüel geçmişten yürümüştür.
orasını burasını açanların,adam öldürenlerin,hırsızlık yapanların çoğu cahilliğinden yapıyor dur ve çok nadır ortaya çıkan istisnaları dışında hiç biride ateist değildir(git istediğin sosyolojik araştırmayı yap) . ben hiç cahil bir ateist görmedim(gene bu konuya karşıysanız istediğiniz kaynağı verin aksini kanıtlayamazsınız).
ve bir gerçek daha
tarihte din adına belki milyarlarca kadın,çocuk genç yaşlı ölmüştür idam edilmiştir katledilmiştir ama ateizm yüzünden belki bir kişinin burnu bile kanamamıştır.
"Ikimiz de gelsek kildan köprüye,.
Ben dürüstsem sarhosken de geçerim."