zenon paradigmasi

entry5 galeri
    1.
  1. doğru ifadesi, "zenon paradigması" değil, "zenon paradoksu" olan durum. Ünlü filozof zenon, "hareketin" bir yanılsama olduğunu ispatlamak için Akhilleus ile kaplumbağa arasında geçen bir hikaye anlatır:

    Akhilleus ile kaplumbağa yarış ederler. Akhilleus, kaplumbağadan 10 kat daha hızlıdır. fakat kaplumbağa yarışa 1000(bin) metre önden başlar. Zenon der ki, bu durumda Akhilleus kaplumbağayı hiçbir zaman geçemeyecektir. çünkü Akhilleus bin metre katettiğinde kağlumbağa yüz metre önde olacaktır. Akhilleus yüz metre katettiğinde kaplumbağa on metre önde olacaktır. o mesafeyi de katettiğinde kaplumbağa bir metre önde olacaktır. yani bu durum sonsuza kadar gider.

    Sözün bundan sonrasını felseficelere bırakalım:

    --spoiler--
    Zenon paradoksu hareketin bir yanılsama olduğunu ya da Akhilleus'un pratikte kaplumbağaya yetişemeyeceğini kanıtlamaz, ama gerçekten de bugün biçimsel mantık olarak bilinen düşünme biçiminin sınırlarını parlak bir şekilde açığa çıkarır. Tıpkı Eleacıların yaptığı gibi gerçeklikten bütün çelişkileri ayıklama girişimi, kaçınılmaz olarak bu türden çözümsüz paradokslara veya daha sonra Kant'ın taktığı isimle mantıksal çatışkılara yol açar. Bir çizginin sonsuz sayıda noktadan oluşamayacağını kanıtlamak için Zenon, durumun gerçekten bu olması halinde Akhilleus'un kaplumbağaya asla yetişip geçemeyeceğini iddia etti. Burada gerçekten mantıksal bir sorun vardır. (Alan Woods - Ted Grant, "Aklın isyanı")
    --spoiler--
    3 ...