a-) 13-14 yaşlarında iken harbiyede nöbet tutmaya başlıyor..
b-) teğmen rütbesiyle mezun olduktan sonra, olağanüstü hal bölgesine ataması yapılıyor ve en az 5 yıl orada görev yapıyor.
c-) sonra teğmenliğin 6'ncı yılında üsteğmen rütbesine yükseliyor ve genellikle sığ ve bürokratik bir kıtada görevlendiriliyor.
d-) 3 yıl sonra yüzbaşı rütbesiyle yine genellikle şark görevi olmak üzere görevlendirmesi yapılıyor ve kritik bir bölgede bölük komutanlığı yapıyor.
e-) daha sonra yabancı dil kurslarına başlayarak kurmaylık sınavlarına hazırlanıyorlar.. sınavları başarı ile geçip kurmay subay olarak işe devam ediyorlar.
f-) kurmay binbaşı rütbesine geçen bir subay hemen tabur komutanlığınına getiriliyor. bu yaklaşık 1000 tane adamın sorumluluğu demektir bazı taburlarda.. denetleme, hesap verme, başarı için uğraşma demektir..
g-) 3 yıl sonra yarbay olup ya bir yurt dışı görevinde; mesleğinin ilk yıllarında oldugu gibi ailesinden ayrı ya da ailesiyle gurbetlik hayatı sürecektir.
h-) çeşitli birimlerde görev aldıktan sonra terfi döneminde son olarak kurmay albay rütbesine ulaşır. burada genellikle kritik orduların başkanlıklarına atanırlar. örneğin 2'nci ordu harekat başkanlığı gibi... önemli başkanlıklara atananların işleri çok zordur. yazışmalar, terör takib vs vs. orada çekilen sıkıntıyı bilmeniz görmeniz lazım.. hayati birikimleri anlamanız lazım. şaşar kalırsınız. bilgi birikimi, hayat tecrübesi. inanılmaz seviyelere ulasıyor... yüz binlerce adam tanıyor bu zamana kadar ve bir sürü de olay yaşıyor bu adam.
yukarıda yazmış olduğum bilgilerime dayanarak, helal-i hoş olsun dediğim ikramiyedir... milletvekili bir dönem vekillik yapıp sonra seçilmediği zaman ömür boyu emekli maaşı alıyorsa bu adamlar haydi haydi alsın bile denilebilir.