Hepimizin bildiği gibi, plastik dediğimiz ve yüzyılımıza ait, yeryüzünün büyük düşmanı kabul edilen maddenin ana hammaddesi, petroldür. Peki yeryüzünde üretilen petrolün ne kadarı plastik endüstrisinde kullanılmaktadır ki, çevremiz böyle iğrenç plastiklerle sarmalanmış bulunmaktadır? ODTÜ'nün çıkardığı ve halka kolay anlaşılabilir bilgiler sunmayı amaçlayan kitapların adı Plastik olanında bu sorunun yanıtı şöyle verilmiştir: Yeryüzündeki petrolün yüzde 4'ü plastik endüstrisinde kullanılır.
EK BiLGi: insan yapısı ilk plastik, 1862 yılında pamuk atıklarından Alexander Parkes tarafından yapılmıştır. 1907'de Leo Baekeland, bakalit dediğimiz malzemeyi yapar.
Yeryüzünde üretilen petrolün yüzde 4'ü plastik üretiminde kullanılır. Bu plastiğin yüzde 75 - 80'i buzdolabı, çamaşır makinası, tv, otomobil, ev ve bahçe mobilyaları yapımına gider...
Yüzde 20 ila 25'i ise ambalaj yapımında kullanılır. Ambalaj endüstrisinde kullanılan plastikler ise, termoset ve termoplastik olmak üzere ikiye ayrılır. Termoset, ısıyla sertleşir. Termoplastik ise isiyla yumuşar. 2007 rakamlarına göre, dünyanın yıllık plastik tüketimi 250 milyon ton civarındadır. Kompozit diye bildiğimiz plastik içeren maddenin özelliği ise şudur: Bu plastiğin dayanıklılığı başka bir malzemeyle artırılmıştır.